Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТУРКМЕНИСТАН МОЖЕ ДА ОСИГУРИ ГАЗ ЗА НАБУКО

Президентът на Туркменистан Гурбангула Бердимухамедов е обсъдил със специалния посланик на Австрия Мария Райх-Рорвиг и генералния директор на концерна OMV Волфганг Рутенсдорфер възможностите за ускоряване на проекта Набуко, който ще транспортира синьо гориво от Средна Азия за Европа, съобщи на 24 октомври специализираният сайт Оilcapital. Лидерът на най-богатата на природен газ средноазиатска държава е изразил готовност да разгледа всяко предложение за диверсификация на пътя за достъп на туркменистанските енергоресурси до международните пазари. Ние разполагаме с много големи възможности за сътрудничество, за това нагледно свидетелства независимият одит на находищата Южен Елотен- Осмал и Яшлар, който потвърди наличието на гигантски запаси от природен газ, е казал Бердимухамедов, подчертавайки, че страната му е в състояние да гарантира износа на големи количества гориво.
Шефът на OMV Рутенсдорфер пък е отбелязал, че проведените разговори са били много конструктивни и конкретните договорености за Набуко ще бъдат уточнени при предстоящото посещение на президента на Туркменистан в Австрия.
Пътят на средноазиатския газ до Европа коментира в петък и авторитетното лондонско издание Икономист. Набуко или Южен поток? - това е дилемата, която стои пред новия американски президент, смята списанието. Разрешаването й, според Икономикс, ще определи дали Европа ще получава синьо гориво от Иран, или Русия ще се превърне в монополист в енергийните доставки за континента.
Руснаците се опитват да предотвратят пускането на Набуко в експлоатация с помощта на своя конкурентен проект Южен поток и с възраждането на идеята за световен газов картел съвместно с Иран и Катар. Тази седмица Кремъл успя да привлече Румъния, която досега подкрепяше Набуко, към започването на преговори за присъединяване към Южен поток. А това, изтъква Иконъмист, създава условията за конкуриране, точно каквото Русия харесва, и при които европейските страни се съревновават за получаване на най-добри условия от нея. По-рано тази тактика бе приложена на Австрия и Унгария за определяне на предпочитания енергиен партньор на Москва в Централна Европа. Сега руснаците достигнаха. До Словения, за да засилят механизмите си за упражняване на натиск.
Всичко това работи, защото Европейският съюз не обръща внимание на проблема, е становището на Иконъмист. Странно, но европейските лидери подкрепят тезата, че двата тръбопровода не са конкурентни. Те са възложили задачата за популяризиране на Набуко на пенсиониран холандски политик, който скоро не е посещавал най-важните държави, участващи в проекта (а някои въобще не ги е посещавал).
Иконъмист е на мнение, че основната причина за липсата на интерес към начинанието от страна на частния сектор е липсата на природен газ. Големи газови залежи има в Туркменистан, но Русия също ги иска. Осигуряването им за Набуко ще означава мащабен и съгласуван дипломатически пробив от страна на Европейския съюз и Америка. Но пък дилемата на САЩ, според Зейно Баран от института Хъдзън, цитиран от списанието, е сприятеляването с Иран. Ирански заобиколен маршрут ще позволи на туркменския газ (и на големите залежи на Иран) да потече към Турция и след това към Европа. Американски политици и анализатори обаче са доста скептично настроени спрямо стартирането на преговори с моллите.
Ако Иран ясно посочи, че няма намерение да унищожава Израел, няма да подкрепя тероризма и спре с реториката по въпроса, Техеран ще спечели много. Голямата сделка никога не е изглеждала толкова съблазнителна или толкова спешна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във