Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Търкиш еърлайнс" и "Тюрк телеком" спират рекламите си в американски медии

Националният авиопревозвач на Турция и най-голямата телекомуникационна компания ще спрат рекламите си в медии в САЩ в отговор на кризата в отношенията между двете държави, съобщават от двете компании, цитирани от Ройтерс.

"Търкиш еърлайнс" и "Тюрк телеком" се решиха на подобна стъпка след кампания в Туитър, която призовава за прекратяване на рекламите на турски компании в медиите в САЩ.

Това се случва на фона на спора между президентите Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп. Конфликтът започна по повод съдбата на американски евангелистки пастор, срещу който се води процес в Турция.

Пастор Андрю Брънсън е обвинен, че помагал на групата, за която Анкара твърди, че стои зад неуспешния опит за военен преврат през 2016 г. Той отрича обвиненията.

Ердоган обяви по-рано днес бойкот на американски електронни стоки.

Припомняме, че миналата седмица Тръмп увеличи значително митата за внос на турски алуминий и стомана и това доведе до значителен спад на турската лира и до сериозни притеснения на пазарите за турската икономика.

Лирата се понижи спрямо долара с повече от 40% от началото на тази година. 

В свое изказване след увеличението на митата Ердоган каза, че срещу Турция се води икономическа война.

Служител на една от компаниите заяви, че рекламният бойкот ще обхване всички печатни, визуални и социални медии, въпреки че съществуващите споразумения за рекламни кампании няма да бъдат засегнати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във