Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туризмът ще се съживи само чрез иновации, смята Николова

Министърката  на туризма Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Министърката  на туризма Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Двамата обсъдиха инициативата Black Sea Tourism Activator, която има за цел да отличи перспективни проекти в туризма на държавите членки на организацията, които са иновативни и представляват начин за справяне с предизвикателствата на COVID-19.

"Организацията за черноморско икономическо сътрудничество  е единственият утвърден формат на сътрудничество в района на Черно море и за нас държавите от региона винаги са представлявали един от най-значимите пазари за входящ туризъм в България. А платформата Black Sea Tourism Activator ще даде възможност за обмен и развитие на изключително интересни и специализирани проекти и активности в множество сфери, включително и в туризма", коментира Николова.

Тя добави, че за времето между юли 2016 г. и юли 2018 г. България е изпълнявала ролята на страна координатор на Работната група по туризъм в рамките на организацията, като периодът е съвпаднал и с българското председателство на Съвета на ЕС и се е характеризирал с голяма експанзия на туристическия сектор.

Николова изрази съжаление, че само две години по-късно живеем в различна реалност, породена от световната пандемия от COVID-19.

"Това налага и търсенето на нови решения и начинания, които да помагат на туристическата индустрия, която без съмнение е най-засегнатата от настоящото положение", коментира тя и уточни, че разчитаме изключително много на организацията като наш първостепенен и утвърден партньор за идентифицирането на най-качествените и перспективните иновации в икономиката и туризма.

Майкъл Христидес изрази съгласие, че туристическата индустрия е изключително много засегната във всички държави членки, в повечето от които той е гръбнакът на икономиката. "Важно е да се рестартира туризмът - първо вътрешният, след това и от съседните държави", посочи също Христидес и добави, че е важно да се търсят иновативни проекти и стартъпи, с помощта на които да се преборят отрицателните ефекти на пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във