Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туризмът очаква загуби от над 200 милиона лева за три месеца

Загубите за туристическия бранш за март се оценяват на 48 млн. лева. Прогнозите са, че те ще нараснат до 205 млн. лв. до края на май - през април със 65 млн. лева и 92 млн. лева през следващия месец. 

"Фаталистични прогнози за развитието на туристическия бранш няма. Не сме преживели природно бедствие и туристическата инфраструктура не е унищожена. Туристическият бранш е готов да започне работа веднага след извънредното положение", заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Хората от бранша се притесняват, че дори след нормализиране на ситуацията бизнесът трудно ще се възстанови. 

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството има заети около 500 000 работещи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че се обмислят различни варианти след края на извънредното положение, като сега на първо място стои въпросът за живота и здравето на хората. Един от тези варианти е да се предлагат ваучери, за да може да се презавери провалена почивка в рамките на 24 месеца - обективна и изключително важна мярка, за да може да се съхрани секторът.

За да могат туроператорите да върнат парите на своите клиенти, трябва да си възстановят сумите, които са платили на  хотели, авиокомпании, доставчици на услуги, и така става един омагьосан кръг. 

"Ако имаме късен летен сезон, нашите мерки са към насърчаване на вътрешния туризъм. Насочени сме и към съседите, защото те могат да дойдат без да летят. Правим всичко възможно да има българи на нашето Черноморие", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във