Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туризмът иска в редица обекти да се влиза с COVID тестове

Ресорният министър Стела Балтова и представители на туристическия бранш дадоха пресконференция

От туристическия бранш настояват да се изработи пакет от документи, удостоверяващи здравния статус и сигурността на посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти. Искането обаче е тестове да се изискват и за други сектори като телекоми, банки, търговски обекти, които били не по-малко рискови. Не бе предложено обектите да са достъпни само за ваксинирани. Настоява се и увеличените с актуализацията на бюджета средства за туризма да отидат за ваксинационна кампания и стимули за ваксинация.

Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с представители на бранша. Беше обсъдено разпределението на парите от бюджета, които са предвидени за сектора във връзка с последиците от COVID пандемията. "Туризмът е важна част от нашата икономика. Стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език за това, което предстои", заяви Янев в началото на срещата. По думите му основната цел е да се намери баланс между прилагането на мерките за опазване на здравето на гражданите с оглед на предстоящия зимен сезон. 

Част от представителите в туристическия бранш обявиха, че не са съгласни с предложението на министъра на туризма Стела Балтова средствата за подпомагане на туризма да бъдат разпределени пропорционално на всички фирми. В същото време собствениците на ресторанти не настояват за държавни помощи, а да работят без ограничения за вечерен час и капацитет. 

"Средствата в актуализацията на бюджета ще бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата", каза Балтова след срещата с браншовиците. "Обединихме се около това, че в рамките на до 10 дни ще направим следващата среща, като през този период ще бъдат взети решения", добави тя. И уточни, че решенията ще касаят три направления: "Първо, това е и по искане на туристическия сектор - да бъде потърсена възможност средствата, които са отделени за сектор „Туризъм" в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата. Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една „зелена” дестинация. Изискването за това е именно да постигнем онова ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят дестинация България, както и да осигурим здравето на работещите туризъм."

"Второто направление, което ще се обсъжда в рамките на тези до 10 дни заедно със здравните власти, е да се намери пакетът от документи и сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти", обяви министърът. По думите ѝ третото важно направление, около което са се обединили на срещата, е още в рамките на деня да започне вземането на сериозни решения в перспектива 2022 г. - освен практически, финансово-икономически мерки.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията съобщи, че ресторантьорите ще продължат да работят в протестен режим и междувременно ще депозират предложения за дейността си на база добри европейски практики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във