Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туризмът е в бойна готовност да започне сезона през май

Близката година ще бъде задължително и препоръчително за хората, които искат да пътуват, да имат имунизационни паспорти от гледна точка сигурността и здравето на всички заети в туристически бранш.

Очакваме много скоро, до края на март да имаме един по-дълъг хоризонт по отношение на това как ще се развива туризмът през лятото, заяви пред БНТ проф. Румен Драганов от Българския туристически съюз.

Драганов подчерта, че това е договорено вчера с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

"Това, което се разбрахме, на всички ни е необходим хоризонт от 4 седмици, т.е. ако искаме да отворим туризма сега за Великденските празници, това трябва да се знае малко преди изборите. На 1-ви, 2-ри април ние вече трябва да знаем какво се случва в началото на май. По същия начин очакваме сезонът за Европа да бъде открит на 15 май. Това вече се говори навсякъде в ЕС", обясни той.

Драганов увери, че пълна бойна готовност има на големите туроператорски фирми и превозвачи. В интервютата, които дадоха през последните дни, те казват, че имат значителен ръст в записванията след изказването на Борис Джонсън, че отваря пътуванията към и от Великобритания в средата на месец юни. Същото беше потвърдено и от германския канцлер и от други ръководители на европейски държави.

Според него това означава, че самолетите трябва да бъдат в готовност. За да бъдат самолетите в готовност, всички пилоти да са минали стрес тестовете и да получат лицензии. 

"Четири седмици е изключително кратък период, но всички сме в една извънредна ситуация, към която трябва да работим при тези условия", заяви Светлана Атанасова от Българската асоциация на туристическите агенции.

Според нея в близката година ще бъде задължително и препоръчително за хората, които искат да пътуват, да имат имунизационни паспорти от гледна точка сигурността и здравето на всички заети в туристически бранш. Засега се обсъжда в рамките на Европейския съюз и пристигащите към ЕС туристи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във