Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туризмът дава простор за местни инициативи

България е страна изключително богата на туристически ресурси, както с многообразието на природните си дадености, така и с уникалността на своите 16 фолклорни зони.

Туризмът е ключов сектор за България с голям дял в БВП на страната. Не една и две общини у нас, които разполагат с добри условия за развитие - природни, исторически или археологически забележителности, разчитат на този бизнес за повече заетост на населението и за приходи. 

Всяка една от тях продължава да търси възможности за подкрепа за заетите в туризма, а и на нови ниши за развитие и привличане на гости. 

В Добрич, например, започват безплатни опознавателни обиколки на културни и исторически забележителности, съобщават от общината. В маршрута са включени 15 обекта, сред които е и мемориалният комплекс "Хан Аспарух" - с паметника на основателя на Българската държава. Именно този паметник е най-големият на хан Аспарух в цялата страна. Монументът е направен от архитект Иван Николив и скулптора Величко Минеков. Официалното откриване е през 1981 година, когато се чества 1300 годни от създаването на Българската държава. От създаването му до днес около него се правят честванията по повод най-големият български празник- 3 март.

Туристическата обиколка върви и по стъпките на Йовков с паметника и къщата-музей на писателя и скулптурната фигура на на Люцкан - герой от разказа му "Последна радост".
Маршрутът следва паметните знаци, свързани с освобождението на Добруджа - кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея на 5-7 септември 1916 година, паметника на генерал Иван Колев - бащата на българската конница, паметната плоча на генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев и други. Туристическата обиколка минава и пред барелефа на Борис III, мемориала "В памет на таврийските българи", паметната плоча на пилота-герой от Втората световна война капитан Димитър Списаревски.

„Превръщането на Казанлък в динамично развиваща се община, която съчетава устойчивото развитие на индустрията и туризма винаги е било сред нашите приоритети. Вярвам, че чрез въвеждането на модерни, технологични решения като системата на мониторинг и дистанционно измерване на минералната вода, ще постигнем максимална ефективност и осезаема полза за обществото“, отбелязва Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък. 

Реализираният в Община Казанлък проект на А1 помага за предотвратяване на загубите на минерална вода по целия й път от водоизточника - до крайния потребител, съобщават от общината. Той включва комплексна високотехнологична система за измерване, дистанционно отчитане и предотвратяване на загубите на минерална вода от Сондаж 3 на територията на Община Казанлък. Локациите, които са оборудвани със специализирани високотехнологични водомери и дейта логери, са петте, които черпят вода от сондажа - Училище „Антим Първи“, „Градска баня“, хотел „Зорница“, хотел „Казанлък“ и хотел „Роза“. Компанията А1 предлага високотехнологичната услуга за комплексен мониторинг и анализ на потреблението на минерална вода в партньорство с "Кюбико".

Музей на илюзионното изкуство ще има в известното и далеч зад границите на България родопско село Момчиловци, съобщава кметът Сийка Суркова. Идеята е на родения тук актьор и илюзионист Ненчо Илчев. Музеят на маговете ще се осъществи след като Община Смолян предостави безвъзмездно общински помещения, в които да се настани експозицията.
В музея ще влезе сбирката на Ненчо Илчев, включваща част реквизита на известни български магове. Тук ще се съхранява илюзионистичния инструментариум, събиран от него в продължение на 30 години. В сбирката се намира реквизит от сценичните илюзии на Орфи, Мистър Сенко и почти всички известни български илюзионисти.

Посетителите в бъдещия музей ще надникнат зад завесите на илюзионистичните трикове и ще могат сами да пробват сръчността си като магове.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във