Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туристите от Нидерландия влизат у нас с PCR тест

Министерството на здравеопазването разреши на туристите от Кралство Нидерландия да влизат на територията на страната ни с PCR тест, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

За чартърите в понеделник - 26 юли, туристите от Кралство Нидерландия могат да влизат на територията на Република България и с антигенен тест.

Гостите от тази страна бяха едни от първите, които започнаха да посещават страната ни от средата на месец юни. В момента се изпълняват около 10 чартърни полета седмично. Също така има ежедневни редовни полети от Амстердам до София.

Между правителствата на Република България и Кралство Нидерландия няма действащи спогодби и споразумения за сътрудничество в областта на туризма.

През 2019 година общо 134 804 туристи от Нидерландия са посетили България. Дори е имало ръст  от 6.9% в сравнение с 2018-а и кралството заема 10-то място сред страните членки на ЕС по брой чуждестранни туристи у нас.

През същия период 75 685 български туристи са осъществили пътувания в Нидерландия, с което също се отчита ръст - от 6.1% спрямо 2018 г. и страната заема 15-то място като туристическа дестинация за българските граждани.

Логично през пандемичната 2020 г. ситуацията е съвсем различна. Броят на туристите от Нидерландия през миналата година в местата за настаняване  с 10 и повече легла e само  11 хил. души по данни он Националния статистически институт. А това е спад от 80%  спрямо 2019 година.

 

Кралство Нидерландия е един от традиционните

и важни търговски и икономически партньори на България. През последните девет години стокообменът ни прескочи един милиард евро и продължава да расте. За миналата година двустранната търговия е в размер на 1.95 млрд. евро, като е отчетен спад само от 0.4 процента. 

Задно с това Кралство Нидерландия  се нарежда на 1-во място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България. Към края на миналата година вложенията от тази страна у нас възлиза на 7.08 млрд. евро.

Заедно с това за периода от 2008 г. до момента има пет проекта сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите с участие на нидерландски инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във