Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туристите от балканските страни предпочитат страната ни за почивка

България е била най-предпочитана дестинация през януари за туристите от страните от Балканския полуостров, съобщават от Националния статистически институт. Няма никаква изненада във факта, че най-много са гостите от  Турция и Гърция - съответно по 120 700 и по 98 800 човека, са били у нас. След това са туристите от Република Северна Македония - 71 800, от Румъния - 71 300, и от Сърбия - 42 000 посещения.

Случилото се е напълно логично, тъй като туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки със съседните ни страни през последните години, като се забелязва траен интерес и ръст на взаимните посещения. Близостта, познаването на условията за туризъм у нас и ниските разходи за почивка обясняват числата от статистиката.

По-малък е бил интерес при останалите държави от челната десетка, в която са туристи от Обединеното кралство,  Германия, Украйна, Израел и Италия.

Трябва да отбележим, че и добрите търговско-икономически връзки, които са установени през годините между балканските страни, и географската близост, спомагат за засилване на интереса към взаимно опознаване между съседните държави. Румъния, Турция, Гърция и Сърбия са сред най-големите ни партньори и отдавна си разменяме с тях стоки за по няколко милиарда евро. Значителни са инвестициите им тук и много фирми от тези страни развиват свои проекти в България. Със Северна Македония стокообменът е за над седемстотин милиона евро.

През януари посещенията на чужденци в България са 604 600, или с 9.1% повече в сравнение със същия месец на миналата година. А статистиката отчита и увеличение при пътуванията по всички наблюдавани поводи за гостуване.

Логично най-много са пътуванията у нас на граждани от Европейския съюз - почти половината, а освен това те са и с 3.9% повече в сравнение с януари миналата година. Това е и най-големият търговски партньор на България. Засилен е интересът към нашата страна от граждани на Италия, на Германия, на Румъния, на Полша, на Австрия и други - все страни, с които имаме утвърдени и развиващи се двустранни бизнес отношения.

Тревожно е намалението на посещенията на граждани на Белгия, на Обединеното кралство, на Гърция и някои други.
Като добра новина за туристическия бизнес у нас можем да оценим факта, че посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" нарастват и то с по-голям процент (+14.3%). Най-голямо е увеличението на гостуванията в този поток на граждани от Турция. Югоизточната ни съседка е най-големият търговско-икономически партньор на България сред страните извън Европейския съюз.

За съжаление най-малко са били посещения за бизнес през януари. От друга страна пък, първият месец на годината е известен с по-ниската си бизнес активност.

През първия месец на 2020-а са преобладавали посещенията с цел почивка и екскурзия. Българските зимни курорти са много посещавани от туристи от съседните страни за каране на ски. Страната ни се утвърждава и като СПА столица на Балканите с многото си минерални извори и хотели, в които се извършват различни лечебни процедури.  От друга страна обаче, около 40% от пътуванията у нас са били свързани с гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия.

Транзитните преминавания през страната са били 20.8% или 125 600 броя от всички посещения на чужденци в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във