Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТУРИСТИЧЕСКО 3 В 1 ЩЕ РЕШАВА СПОРОВЕТЕ С ДЪРЖАВАТА

До началото на летния туристически сезон неправителствените браншови организации в сектора и представителите на законодателната и изпълнителната власт ще се опитат да се обединят в борд, който да обсъжда и решава проблемите на туристическия бизнес. От страна на частния сектор в борда ще влязат хора от повечето асоциации, занимаващи се с обслужването на туристическия поток - собственици на хотели и ресторанти, туроператори, асоциации за алтернативен и здравен туризъм, превозвачи, екскурзоводи... От тяхна страна вече е дадено съгласие, остава държавата да излъчи своите представители, да се минат процедурите по регистрация, да се изработи устав и да се избере ръководство.
Без съмнение основният въпрос, по който членовете в новия борд ще кръстосат саби, е дали наистина централната и местната власт смятат туризма за приоритетен отрасъл. Преди седмица председателят на Асоциацията на туристическите агенции Донка Соколова каза пред премиера Сергей Станишев и пред ресорния вицепремиер Ивайло Калфин, че въпреки огромните инвестиции в сектора и приходите, който той носи на държавата, остава усещането, че правителството го смята за приоритет само на думи. Соколова поясни, че според туристическите фирми е израз на незаинтересованост кабинетът упорито да избягва създаването на специализирано министерство, което да поеме своята част от отговорността в решаването на проблемите.
Напрежението сега е предизвикано най-вече от увеличаването на ДДС за туризма от седем до 20 на сто. Мотивите на изпълнителната власт за въвеждането на по-висока ставка са изцяло обвързани с изискванията на Европа. В същото време обаче почти всички браншови организации предупреждават, че това ще предизвика вълна от фалити сред малките туроператори и сред други, съпътстващи бизнеса фирми.
Новата структура би трябвало да се намеси и в спора кой да плаща за изграждането и ремонта на инфраструктурата до и в курортите. Мненията и в момента са най-разнопосочни. Съвсем естествено от туристическия сектор са убедени, че това е работа на държавата и на общинската администрация. Логично е те да се погрижат за пътищата, все пак от данъци и такси ние внасяме над 1 млрд. лв. годишно в държавния бюджет - коментира изпълнителният директор на ваканционно селище Русалка и на турооператорския холдинг Русалка холидейз Евгения Генчева. - Смятам за редно част от тези пари да се отделят за подобряване на инфраструктурата. Лошите пътища, липсата на достатъчен капацитет по черноморските летища и проблемите с канализацията и пречиствателните системи в курортите са основните пречки за собствениците на хотели и на ваканционни селища да поискат истинската цена за предлагания от тях продукт. Уверявам ви, че в момента туристическата база по нашето Черноморие няма аналог по света и че тя вече е много пред традиционни сили като Бразилия, Франция, Италия и Испания. И ако държавата си свърши работата, ще спечелим и ние, и тя.
Необходимо е да се уеднаквят и позициите дали България да се развива като за държава на алтернативния, а не на класическия летен и морски туризъм. Неотдавна министър-председателят Станишев заяви, че имаме огромен потенциал да се наложим като дестинация за конгресен и културен туризъм. Идеята обаче не се нрави много на хората, които вече са инвестирали в т.нар. традиционен продукт. Каквото и да си говорим, статистиката показва, че всички форми на екзотичен, селски, конгресен, балнеолечебен и какъвто искате алтернативен туризъм формират до две на сто от приходите в сектора - изтъква Генчева. - Основният поток си остава от туристи, почиващи през отпуските си по Черноморието и в зимните курорти. Те са тези, които носят печалбата на индустрията и нелоши приходи в платежния баланс на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във