Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туристическият сезон започва на 1 май

Марияна Николова

България открива летния сезон на 1 май, а в понеделник ще са ясни и точните правила за почивка по Черноморието тази година. Чуждите туристи ще могат да почиват у нас, ако са ваксинирани, ако имат антитела след боледуване или ако покажат отрицателен PCR-тест. 

Първите чужди туристи у нас това лято се очакват още за великденските и майските празници. Хотелиерите по Черноморието приеха с облекчение новината за стартирането на сезона още в началото на май.  Чужденците у нас ще влизат след предоставяне на PCR тест, документ за ваксинация или антитела. 

През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи“, заяви в неделя министърът на туризма Марияна Николова. Тя посочи, че всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с Министерството на здравеопазване. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Министър Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен писар тест. „Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.

Гърция първа от съседите обяви при какви условия ще почиваме това лято. Свободно в страната ще влиза всеки, който отговаря на едно от три изисквания - да е ваксиниран, да има антитела или да е с отрицателен PCR тест. Очакванията са сезонът там да започне на 14 май, а до тогава постепенно ще падат ограниченията. Първи - още в началото на април, ще бъдат допускани туристи от страни-лидери във ваксинацията, разказва българката Таня Колева, която дълги години е екскурзовод в Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във