Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Туристическият бранш се стяга за лятото

Българско консулство в Екатеринбург ще бъде открито до средата на юни. Това съобщи в неделя (11 май) вицепремиерът Даниела Бобева, която заедно със заместник-министъра на икономиката Бранимир Ботев участва в среща с туристическия бранш във Варна. Градът е център на руската Свердловска област.


По думите на Бобева заявките на руски туристи за летуване у нас се движат на нивата от миналата година и дори се очаква известен ръст. Дадени са указания на българските консулски служби по-бързо да обслужват желаещите да посетят и почиват в България. Вицепремиерът обясни, че се полагат усилия и за разрешаването на проблемите с липсата на достатъчно спасители по Черноморието. Съвместно с Българския Червен кръст е реализиран пилотен проект за обучение на младежи от социални домове, които могат да работят край морето още през този сезон. Бобева призова туристическия бранш да се възползва от различните стажантски програми, за да си осигурява млади и качествени кадри. Тя допълни, че в страната са регистрирани около 28 хиляди безработни, които отговарят на изискванията да работят в сектора, но проблемът е, че те живеят далеч от морето.


Бранимир Ботев пък каза, че до няколко седмици Стратегията за развитие на туризма ще бъде представена за одобрение в Министерския съвет, а след това - и в парламента. В документа било предвидено в подробности развитието на сектора до 2020 година. Заместник-министърът посочи, че една от големите възможности пред страната ни е развитието на балнеологията и СПА туризма, защото сега се ползва едва около 1.5 на сто от потенциала на минералните извори, с които разполага страната ни.


Предстои и гласуването на промените в Закона за туризма в парламента, като в него са предвидени повече от 20 мерки за облекчаване на административната тежест върху бранша.


Даниела Бобева коментира и казуса с летище "Балчик", което по време на управлението на ГЕРБ бе прехвърлено на подчинение на столичното с идеята двата аеропорта да се концесионират в пакет. Тази идея е била ревизирана и в момента се прави концесионен анализ за летището в крайморския град, който ще реши бъдещето му. Сега то приема само малки самолети, а при нужда се командироват митнически екипи от Варна.


 


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във