Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туристическият бранш поиска от БСП безплатни PCR тестове

БСП и представители на туристическия бранш обсъдиха мерки за подкрепа на бизнеса, които могат да бъдат изработени и приети до две седмици. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че президентът им е връчил третия мандат и усилията им са в две посоки - както за съставяне на правителство, така и за постигане на съгласие по актуализацията на бюджета.

От бранша са притеснени, че в бюджета няма предвидени средства за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, а само за мярката "60 на 40". Те поискаха безплатни PCR тестове за туристи, тъй като така ще се улеснят пътуванията в страната и в чужбина. От бизнеса настояват намалената данъчна ставка от 9% да се запази безсрочно, както и да се обмисли вариант за обезщетения от ББР и Фонда на фондовете.

Според Нинова сумите могат да дойдат от общо 1.2 млрд. лева, заложени в актуализацията за покриване на непредвидени разходи. От БСП поеха ангажимент да се актуализира при нужда и Законът за извънредното положение, на база за който действат мерките в помощ на бизнеса.

По време на срещата беше коментирано и предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничения заради нарастването на заразените с COVID-19. По думите на Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България предложението на Кунчев отново включва затваряне на нощните заведения и ограничаване работата на заведенията на закрито. "Всеки е отговорен за собственото си здраве, всеки може да се ваксинира или да се самоизолира. Не може на нощните заведения да се прехвърли цялата отговорност за общественото здраве на държавата", каза Зумпалов.

По-късно левицата се срещна и със Синдикалната федерация на служителите от МВР. "Бихме искали да гарантираме спокойствие и сигурност и да се опитаме с последни срещи да съставим редовен кабинет. Срещите продължават. Решихме да задържим мандата, докато не осигурим парламентарно мнозинство за някои конкретни предложения между първо и второ четене по актуализацията. Защото в тази сложна и деликатна ситуация на отношения между партиите, по-скоро другите, ние сме последователни в своята позиция, може да изпаднем в положение всяка партия да внася предложения, да започне наддаване, накрая да няма мнозинство и да не може да се гласува нищо конкретно”, посочи Нинова пред синдиката. От БСП възнамеряват да внесат предложение за допълнително финансиране на структурите на МВР и МО във връзка с мигрантската вълна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във