Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туристическият бранш официално поиска оставката на Ангелкова

Обединението "Бъдеще за туризма" официално поиска оставката на ресорния министър Николина Ангелкова. Писмото на сдружението до премиера Бойко Борисов бе внесено в деловодствата на Министерския съвет и Министерството на туризма. 32 неправителствени организации - на превозвачи, заведения за хранене, за круизи и за алтернативен туризъм, на планинските водачи и на къщите за гости, туристически камари, 530 туроператори и туристически агенции и 97 екскурзоводи застанаха зад искането за оставка на министър Николина Ангелкова.

От обединението упрекват ресорния министър за липса на гъвкавост, съдействие, диалог и професионализъм в управлението на икономическия отрасъл. Туристическата общност твърди, че не получава подкрепа от Ангелкова, а от 17 март с нейна заповед туризмът е спрял - туроператори и турагенти не продават туристически пакети, хотелите затвориха врати, не работят ресторанти и СПА центрове, цялата събитийна индустрия замря, а транспортните фирми и екскурзоводите останаха в дълга “зимна ваканция”.

"Секторът, който осигурява милиарди левове за икономиката на България, който се очакваше да осигури 18% от БВП през 2020 г., има нужда държавата да застане до него и да подаде ръка с бързи и адекватни мерки. Редица европейски страни направиха това, спазвайки Директива 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г. Ръководейки се от гъвкавите указания, изпратени от ЕК до страните членки още на 19.03.2020 г., държавите от ЕС успяха да намерят правилния път на национално ниво и да запазят работещите в отрасъл “Туризъм”. Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор “Туризъм”, ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити и управлява поверения му бранш в кризисна ситуация. Вследствие на тези свои действия и бездействия г-жа Николина Ангелкова напълно изгуби доверието му", се казва в писмото.

От обединението изтъкват още, че министърът показва непознаване на механизмите на функционирането на бранша. Липсват данни и актуална информация за броя на заетите в сектора и реалните загуби, които се очакват. Политиката на министерството в момента е хаотична, а посланията към потребителите - половинчати. Това противоречи на указанията на Европейската комисия, според които всяка страна трябва да положи усилия да запази съществуването на икономическите си структури и същевременно да защити и правата на потребителите, убедени са от "Бъдеще в туризма".

Facebook logo
Бъдете с нас и във