Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туристическият бранш на протест: 10 млн. лв. помощ изобщо не им стигат

Туроператори и турагенти излязоха на митинг пред Народното събрание. Те настояват за спешна помощ на сектор "Туризъм", ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от кризата.

Протестиращите отчитат, че спадът на оборотите е между 90 и 100%. Лято засега не се очертава на хоризонта, докато сме в епидемиологична обстановка и с тези рестрикции по границите. 

Браншът е в изключително тежко състояние и от месец март няма бизнес.

Недоволстващите отчитат, че повечето държави от Европейския съюз вече осигуриха нужните средства за ликвидност в бранша. Опасенията са, че България отново ще останем от последните, а туризмът все пак бил много важна част от българската икономика.

В понеделник бе обявено, че туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона лева. Те ще бъдат пренасочени от програмата "Иновации и конкурентоспособност". Желаещите да се възползват от помощта ще подават искане в Министерството на туризма. Няма да имат възможност да ползват услугите на посредници и консултанти. Могат да кандидатстват за подпомагане в размер на не повече от 10% от приходите за предходната година. Очаква се мярката да обхване 3000 фирми.

Според протестиращите обаче отпуснатите 10 милиона лева са крайно недостатъчни за оздравяването на сектора.

"Ние сме около 3000 фирми – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. изобщо не стигат, за да се осигури нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни. Тези пари са недостатъчни. Ние искаме ясни критерии, по които ще се разпределят грантовите схеми, второ – в какви срокове. Първо ще получим тази малка спасителна сума и какво предвиждат по-нататък, в какви срокове да се достигнат сумите, които ние искаме и са ни необходими, за да се спаси секторът", обясни Евгения Димова собственик на туроператорска агенция, цитирана от "Дарик".

Facebook logo
Бъдете с нас и във