Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Туристическият бранш може да получи и преференциални кредити

След поредица срещи с представители на банките и финансовите институции се обмисля специална схема за кредитиране на туристическия бранш, съобщи ресорният министър Марияна Николова по време на разговор с Българската асоциация на експертите в туризма.

Основните отстъпки, които браншът иска от банките, са за 3-годишен гратисен период в кредитирането, като се приема залог на дяловете на фирмите или залог на собствеността. Кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки. Туроператорите имали нужда и от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията, което да бъде използвано за възстановяване на сумите към крайните клиенти.

На срещата между Николова и асоциацията са били обсъдени също възможностите за улесняване издаването на визи за чуждестранни туристи с акцент върху руския пазар, за подобряване подготовката на кадри в туризма, за издаване на ваучери за туристически услуги за по-широк кръг потребители.

Изглежда, че това ще е поредният пакет от подпомагане, насочен от държавата към туризма. 

Николова предлага също мярката, популярна като "60/40", да важи за туристическия сектор до 1 май 2021 г. Всъщност за сектор туризъм – хотелиерство и ресторантньорство, помощта е в съотношение 80/20, като по този начин държавата компенсира работодателите с 80% от осигурителния доход и дължимите осигурителни вноски.

Освен това бе одобрена субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети. На 9% беше намален ДДС не само за ресторантьорство и кетъринг услуги, но и за ползване на спортни съоръжения. По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" ще се окаже помощ на пострадали от пандемията туроператори и турагенти в рамките на 10 млн. лв. Също по ОПИК за подкрепа на микро- и малки предприятия над 27 хил. подадени проектни предложения са в процес на оценка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във