Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТУРИСТИЧЕСКИЯТ БРАНШ ИЗБРА СВОЕТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

Съюзът на българската туристическа индустрия (СБТИ) бе учреден окончателно тази седмица, след като в края на април и началото на май бяха създадени две структури, обявили се за изразители на интересите на бранша - Национален съвет на българската туристическа индустрия и Национален борд по туризма.
Създаването на съюза сега би трябвало да потвърди желанието на всички неправителствени организации и на предприятията, работещи в туристическия сектор, за общи действия. Новосъздаденото сдружение има амбицията да бъде партньор на държавните органи, отговарящи за формирането на националната туристическа политика и законовата регламентация за развитието на туризма. Учредителите бяха поздравени от председателя на държавната Агенция по туризъм Марио ал Джибури, който подчерта, че за преодоляването на трудностите в туристическия бранш и за повишаване на качеството на българския туристически продукт на държавата й е необходим подобен обединен партньор.
Съюзът на българската туристическа индустрия ще се ръководи от управителен и контролен съвет. Общото събрание избра в управителния съвет 17 души, сред които са изпълнителният директор на „Балкантурст АД Недялка Сандалска, Елена Иванова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Младен Мутафчийски - собственик на Хелена ризортс, Красимир Кънев от Българската асоциация на туристическите агенции, Силвия Александрова - изпълнителен директор на Златни пясъциАД, Георги Щерев от Съюза на хотелиерите Златни пясъци, Цветан Тончев - председател на Българската туристическа камара, шефът на НДК Христо Друмев, хотелиерът Стефан Шарлопов, кметът на Несебър Николай Трифонов и други.
За председател на съвета с всички гласове на участниците беше избрана Петя Славова, председател на надзорния съвет на „Инвестбанк и на УС на „Феста холдинг.
Ще работя много активно за развитието на туристическата индустрия в страната - изтъкна тя. - Мисля, че всички ние има какво да направим и наистина да докажем приоритета на този отрасъл в българската икономика.
Надзорният орган се състои от седем членове и в него влязоха: Витан Иванов, Георги Крумов, Милко Милков,Александър Чакъров, Димитър Вълчев, Георги Цурев и Любомир Панковски.
Събранието гласува и първата си декларация, с която се призовава за решаването на проблема с ДДС в туризма. Ние сме единствената държава в света, която реши,че туризмът не е износна марка, заяви Нели Сандалска. Нека все пак да бъдем реалисти и да поискаме това, което наистина можем да получим. За всички ни е ясно ,че ДДС изобщо не бива да има, но засега поне нека той да стане 7% за всички туристически услуги, независимо дали те се ползват от български, или чуждестранни клиенти, посъветва колегите си Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Соколова бе сред тези, които още преди години прогнозираха, че от въвеждането на ДДС в туризма България ще загуби около 350 млн. долара, а от въвеждането на визи за Русия и Украйна - още 167 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във