Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Tуристическата индустрия иска ясни правила при ново затваряне

За предвидимост и ясни правила за обезщетения на бизнеси при евентуални нови ковид мерки за затваряне или ограничаване на работата настояха представителите на най-голямото обединение в туристическия сектор Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) по време на среща със служебния министър на туризма Стела Балтова.

Тя обеща на участващите в разговорите от сектора да организира съвместна среща с представители на 6-те ресорни министерства и на техните подчинени ведомства, които имат отношение по определяне на здравните мерки за влизане в страната и на нейната територия, както и за обезщетения на компаниите при нов лок даун.

Необходими са предвидимост на здравните мерки и яснота върху прилагане на икономическите мерки за обезщетяване на всички засегнати от туристическата индустрия, подчерта зам. – председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

Той е категоричен в това, че трябва да се знае по какви схеми и с какви суми ще бъдат възмездяване всички бизнеси, както и техните служители. Нужно е да се предвиди и да е ясно при какви спадове на оборотите каква ще е финансовата подкрепа, още повече че след близо 2 години ковид има някаква яснота за това какви са мерките и какви компенсациите, както у нас, така и чужбина, подчерта Димитров.

Необходима е и предвидимост относно здравните заповеди за влизане в страната, категорично бе и председателят на Обединение “Бъдеще за туризма” (ОБТ) Павлина Илиева. Постоянното издаване на нови здравни заповеди за преминаване на граничните пунктове води до хаос, липса на предвидимост и създава излишен смут в потенциалните клиенти на туроператорите, категорични са от бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във