Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Туристи фантоми цапат по морето

Летовниците по българското Черноморие се оказаха истински фантоми за държавата и общините. Общо взето, никой не може да каже колко са например почиващите в Созопол или Слънчев бряг в пика на сезона. Уж курортите ни са пълни с хора, а броят на обявените легла е символичен. Консумацията на вода в населените места пък се различава в пъти от изчисленията на местните власти. Данните на различните институции за туристите се разминават толкова драстично, че възниква въпросът как е възможно държавни служители да получават заплати, за да водят такава статистика?
Всъщност че у нас реално почиващите са много повече от официално отчитаните, не е тайна за никого. През седмицата и държавата си призна, че изобщо не е наясно колко хора прекарват отпуската си на морето. На заседанието на Министерския съвет на 24 август министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви, че няма сигурни данни за броя на летуващите в курортите, на базата на които да се определи с какъв капацитет трябва да разполагат бъдещите пречиствателни станции за отпадните води. Заради това по плажовете ни ще продължават да се изливат мътни и смрадливи течности от безбройните хотели.
Правителството няма да дава пари за пречиствателни станции, когато има разминавания в данните за броя на ползвателите. Моята категорична позиция е, че ако нямаме точни числа, които да съвпадат от поне три различни източника, няма да налеем и един лев в такива съоръжения, каза Плевнелиев. За пример той даде един от най-популярните южни курорти - Созопол, където няма никаква пречиствателна станция. Там по информация на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма броят на леглата е 2000, тъй като за толкова се плаща туристическа такса. Но според градската управа почиващите в разгара на сезона достигат 80 хил. души, тоест по 40 човека спят на едно легло едновременно. Отделно ВиК дружеството е направило изчисления на базата на консумацията на вода в абсолютния пик и е преброило около 40 хил. души.
Разминавания в данните има и при други проблемни участъци по морето. Общините отдавна трябваше да имат общи устройствени планове и от тях да стане ясно колко високо и широко ще се строи. За Несебър бяха подадени числа за между 350 хил. и 650 хиляди души. Още колко ще го разширяваме Несебър? А защо не съответства на Общия устройствен план? Междувременно такъв още няма, което е много удобно на кметовете, тъй като тогава те работят на парче, изтъкна Плевнелиев.
Истината е, че без коректни данни нито един проект по европейските фондове няма как да получи финансиране. За целта, по думите на министъра на регионалното развитие, ще е необходимо общините да подадат броя на жителите на съответното населено място през зимата и броя им през лятото. Другият източник на информация са леглата, за които се плащат туристически такси, а третият - националната статистика. Едва когато данните съвпаднат, ще може да се кандидатства с конкретни предложения. От своя страна и регионалното ведомство е започнало да прави собствени проучвания, с които да сравнява подадените числа. Колкото до изчисленията на ВиК дружествата, те могат да се приемат само за ориентировъчни. Когато ги попитахме колко еквивалент жители има през зимата и през лятото, за да можем да направим адекватна пречиствателна станция, те казаха - толкова, колкото пият вода, обясни Плевнелиев.
Лошото в тази ситуация е, че докато отговорните институции си напаснат данни и се изготвят проектите за съоръженията, чужденците могат да се откажат от българското Черноморие заради прекомерното замърсяване и тогава всичките сметки ще отидат на кино. За подобен развой на нещата намекна преди дни и премиерът Бойко Борисов. Явно по досега действащите закони кметовете и общините не са заинтересовани от изграждането на пречиствателни станции - отбеляза той. - А само една подобна община може да ликвидира целият туризъм. Повече от 20 години у нас нищо не се е правило в тази насока. Затова сега трябва да атакуваме по съкратени процедури и да се молим в Брюксел да ни отпуснат пари за пречиствателни станции.
За да избегнат този черен сценарий, управляващите все пак решиха до края на тази година да отпуснат между 15 и 20 млн. лв., с които най-късно до май 2012-а да бъдат удължени тръбите за отпадни води и заустени навътре в морето, така че да не се създава проблем с директните изливания по плажовете. С парите приоритетно ще се работи в Златни пясъци, Слънчев бряг, към който спадат Свети Влас, Равда и Несебър, както и в Созопол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във