Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТУРИСТ ИНВЕСТ ДАДЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПАМПОРОВО

В края на тази седмица приключи наддаването за курорта Пампорово. На 17 ноември (петък) двамата останали в състезанието кандидати - българската Петрол холдинг груп и швейцарската фирма Турист инвест, представлявана от Тодор Попов, който е и адвокат на турския хазартен бос Суди Озкан, предадоха в Министерството на икономиката окончателните си ценови предложения за покупката на 60% от акциите на туристическият комплекс. Това трябваше да стане още миналата седмица, но тогава кандидат-купувачите поискаха от икономическото министерство да им разреши да платят част от цената чрез погасяване на италианския дълг на България. Министерските хора поискаха една седмица за размисъл. В сряда (15 ноември) вицепремиерът Петър Жотев категорично заяви, че иска плащането да Пампорово ще стане 100% кеш.


Същия ден собствениците на земи, върху които е разположен курортният комплекс, поискаха от съда да анулира приватизационната процедура, докато се реши съдбата на техните имотни претенции. Отпадналият кандидат в наддаването за Пампорово - Виктория инвестмънт, също заплаши икономическото министерство с правосъдните органи.


След всички тези перипетии фаворит във вчерашното, пето и последно наддаване, е швейцарският кандидат, който оферира цена от 9.72 млн. щ. долара. Турист инвест предлага да плати 50% от сумата в деня на подписване на договора, а остатъка - в 15-дневен срок. Вторият кандидат - Петрол холдинг груп, предложи 8.304 млн. щ. долара: половината да бъдат платени в деня на продажбата, а другата част в 45-дневен срок.


Тежката дума кой ще е новият собственик на мажоритарният пакет с акции на Пампорово ще каже Петър Жотев. Неговите служители не се ангажират да определят кога ще стане това, но предположиха, че вицепремиерът най-вероятно ще вземе решение следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във