Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТЪРГЪТ ЗА НОВИ КОМПЮТРИ НА ПАРЛАМЕНТА... МНОГО ШУМ ЗА НИЩО

Търгът за 130 персонални компютъра, също толкова принтера и 30 лаптопа, обявен от Народното събрание, породи доста критики, които в крайна сметка могат да се окажат неоснователни.
Повечето държавни конкурси за информационна техника, проведени до момента, бяха атакувани най-често с обвинението, че фирмата изпълнител е предварително избрана и процедурата е само за привидно спазване на закона. В конкретния случай обаче шумотевицата се вдигна за софтуера, който ще бъде осигурен заедно с апаратурата. Според някои твърдения обявените от парламента тръжни условия дават преимущество на компютрите, оборудвани с програми на Майкрософт, и изключват участието на фирми, които предлагат техника с друг софтуер. Това накърнява интересите на данъкоплатците, защото вместо хазната да заделя суми от порядъка на 100 000 щ. долара за продукти на Майкрософт, можеха да се поръчат операционни системи с отворен код, които на практика излизат безплатно, твърдят специалисти. Отвореният код е либерален начин за разпространение на софтуер за разлика от продуктите на големите компании, които се продават със затворен код. Оспорващите редовността на конкурса на Народното събрание дори смятат, че Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да се самосезира, тъй като, изисквайки от кандидатите да предложат компютри, работещи с Уиндоус, възложителите не дават възможност за изява на производителите на конкурентни програми.
В поканата за участие в откритата процедура на парламента, публикувана в Държавен вестник от седми август, никъде обаче не е посочено, че наличието на програми на Майкрософт е задължително изискване. Кандидатите трябва да са международно признати производители или техни партньори в България, както и да представят копие от сертификат ISO 9001. Съдейки от изискванията за качество пък, е необходимо продуктите да покриват международно приетите стандарти и да са в листата на производителя за 2001/2002 година. Други критерии в заданието не са посочени.
Според директора на Майкрософт България Теодор Милев, всяко ведомство има право да избира софтуера, който ще използват неговите служители. Аз съм в този бранш от 1993 г. и си спомням много случаи, когато възложителите на обществени поръчки са давали изисквания от коя фирма да са предлаганите продукти. Понякога клиенти дори са настоявали да се закупят системи, конкурентни на Майкрософт, сред които продукти на Ай Би Ем или Оракъл. В търга на Българската телекомуникационна компания за телефонни централи беше поставено условие не само софтуерът за тях, но и цялата апаратура да е на Ериксон, заяви Милев за в. БАНКЕРЪ.
В Закона за обществените поръчки няма текстове, които да забраняват на възложителя да избира конкретен софтуер. Но такава практика не отговаря на основните принципи, залегнали в нормативния документ за осигуряване на равни възможности за участие на всички кандидати в конкурсите. Само че в случая с Народното събрание в търга ще участват фирми, които произвеждат или търгуват с хардуер, тъй като самото наддаване е за хардуерни компоненти. И поне формално нарушение на Закона няма да има заради използваните от тях софтуерни системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във