Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си

Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско производство, категорична е Десислава Танева.

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това стана по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, който се е провел по инициатива от Сдружението за модерна търговия, съобщават от агроминистерството. Частните оператори могат да поемат този крактосрочен ангажимент във всеки обект, където имат паркинг, като предоставят площ от него, на която български производители да предлагат продукцията си. Срокът за осъществяване на тези пазари да бъде обвързан с извънредното положение в страната.

"Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства местно производство. Действията на министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им", заяви министър Танева. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат. Десислава Танева коментира, че предложението на търговските вериги ще бъде включено в предложенията на Министерството на земеделието и изпратено до браншовите организации в сектор „Земеделие“ за становище. По него ще бъде даден срок до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на българското производство.

 По искане на Сдружението за модерна търговия още днес бе създадена работна група между Министерство на земеделието и търговските вериги. Нейн председател е директорът на дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в агроведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във