Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговският баланс на България се влошава

Търговският баланс на България отново се влошава, отчитат от Националният статистически институт. От страните извън Европейския съюз, сериозно намаление има при търговията с Русия, въпреки че все още тя е считана за един от основните външнотърговски партньори на България.

По предварителни данни, от януари до ноември износът на България за страните извън Европейския съюз намалява със 7.1% спрямо същия период на 2013-а година и е в размер на 14.9 млрд. лева. На месечна база спадът също е с над 7 на сто. Повече от половината от износа за т. нар. "трети страни" се формира от износ към Турция, Сингапур, Русия, Китай, Сърбия и Македония. Вносът в страната ни също намалява, като на годишна база спадът е с 4%, а само за ноември спадът е от 15 процента. От основните ни търговски партньори най-сериозно е влошаването на външнотърговското салдо с Русия.

Данните за страните от Европейския съюз също са предварителни и са към месец октомври. Общо балансът е отрицателен с повече от 3 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в съюза остават Германия, Италия, Румъния и Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във