Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТЪРГОВИЩКАТА ВИНАРНА ТЪРСИ 3 МЛН. ЛЕВА ЗА НОВАТА РЕКОЛТА

Търговищкият производител на вино ЛВК Винпром АД вече се загрижи да си осигури финансиране за изкупвателната кампания на грозде от новата реколта. Акционерите на завода гласуваха дружеството да емитира облигационен заем за 3 млн. лева. Надеждите им са парите да бъдат набрани до 30 септември, когато са и първите плащания към лозарите. Облигациите ще се предлагат само на институционални инвеститори. Според изпълнителния директор на винарната Петко Матеев те ще струват по-евтино от банковите кредити, които фирмата е ползвала досега. Очаква се лихвата по дълговите книжа да бъде между 8 и 12 процента.
Акционерите гласуваха и за отписването на винарната от регистъра на публичните дружества, воден от Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК). Това е възможно, тъй като капиталът на търговищкия завод е само 167 924 лева. А Законът за публичното предлагане на ценни книжа позволява от регистъра да бъдат заличени емитенти с капитал до 200 хил. лева.
Финансовите резултати на ЛВК Винпром АД за 2000 г. показват, че приходите от продажби на дружеството намаляват от 17.754 млн. на 15.496 млн. лева. Спадането е следствие от загубата на руския пазар и от свиващото се потребление на вина у нас. Директорът Матеев смята, че само едно междуправителствено споразумение между Русия и България може да възстанови позициите на завода в тази страна.
Общо 84% от продажбите на търговищкото предприятие за миналата година са реализирани на вътрешния пазар. ЛВК Винпром АД изнася свои продукти в Германия, Полша, Виетнам, Швеция, Великобритания, Дания, САЩ и Беларус. Освен вино заводът произвежда ракия, водка, бренди и вермути. Немаловажен проблем за дружеството са и намаляващите непрекъснато лозарски масиви в Търговищка област.
Досега кампаниите по изкупуването на грозде на винарната са финансирани от Хипоферайнсбанк и БНП-Париба. Кредитът, който вече е изтеглен от френската банка, е за 2 млн. лв. и трябва да бъде върнат до септември 2001 година. Като залог е приета цялата изкупена продукция от грозде, всички бъдещи вземания от британската фирма Грейп ту Уайн, запис на заповед за 2.2 млн. лв., както и други необременени със заложни права активи за 423 хил. лева.
Хипоферайнсбанк пък е отпуснал кредит за 5 млн. лева. Той трябва да се връща до март 2002 г., а срещу него са заложени готова продукция, машини и съоръжения. Вноските по заемите обаче трябва да се правят всеки месец. Това е най-големият проблем за нас при ползване на банковите кредити, смята Матеев. В подготвяната облигационна емисия е предвидено лихвеното плащане да е само едно, на датата на падежа на книжата - 31 август 2002 година. Точните й параметри обаче ще бъдат определени допълнително с решение на съвета на директорите.
РМД Винпром-Търговище 96, което под контрола на Петко Матеев, държи 26.85% от акциите на винарната. Изпълнителният директор на завода твърди, че лично контролира общо над 50% от капитала на ЛВК Винпром, така че може да диктува решенията на общото му събрание. По неговите думи дялове в предприятието притежават Българска холдингова компания (18.02%) и Холдинг Кооп-юг (27.1 процента). Собственик на малък пакет е и генералният директор на НДК Христо Друмев, който е член на съвета на директорите на търговищкия винпром. Освен него и Матеев в управителния орган на завода влиза Йордан Бонев - представител за България на австрийската фирма Фулкаскот Гетренкеиндустрибедарф (Fulkascot Getrankeindustriebedarf).

Facebook logo
Бъдете с нас и във