Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговията с втечнен газ през 2021 година е нараснала с 6%

Търговията с втеченен природен газ в света през 2021 година е нараснала с 6% до 380 млн. тона, става ясно от годишната прогноза за развитието на този пазар на концерна Shell. "Ръстът е обусловен от преодоляването от много страни на икономическите последствия от пандемията от коронавирус", пише в анализа.

Ръстът в търсенето на втечнен природен газ и ограниченото предлагане от синьото гориво доведоха до голяма волатилност в цените на природния газ и втечнения природен газ, отбелязват от Shell. В частност, през октомври миналата година цените  достигнаха рекордно високо ниво заради това, че в Европа запасите от газ паднаха до исторически ниско ниво, която пък се опитваше да си осигури доставки на втечнен газ за удовлетворяване на зимното търсене на синьото гориво. Своята роля изигра и неопределеността около доставките на природен газ от Русия, отбелязват от концерна.

"Тази волатилност подчертава необходимостта от по-стратегически подход към осигуряването на непрекъснати и гъвкави доставки на газ за избягване на резките скокове в цените в бъдеще. В средата на сегашното десетилетие се очаква срив  между търсенето на втечнен газ и неговото предлагане, което поставя въпроса за необходимостта от допълнителни инвестиции за увеличаване на предлагането и удовлетворяването на растящото търсене на втечнен природен  газ, особено в страните в Азия", подчертават в анализа си от  Shell.

Към 2040 година глобалното търсене на втечнен газ ще нараства с 90% в сравнение с показателите от 2021 година, като прехвърлят 700 млн. тона, очакват от Shell. Голямата част от това търсене ще бъде обезпечено от страните от Азия заради спадането на собствения добив на гаа и икономическия ръст в региона, а също така заради замяната на "по-малко екологичните енергоносители с втечнен природен газ за подобряване качеството на въздуха и достигане на поставените цели за съкращение на емисиите от въглеводороди".

САЩ са напът да се превърнат в най-големия износител на втечнен природен газ

САЩ могат да се превърнат в най-големия износител на втечнен природен газ в света през 2022 г., се посочва в годишната прогноза за развитие на пазарите на тази суровина на концерна Shel). През миналата година САЩ са увеличили доставките с 24 млн. тона.

Тогава САЩ са се наредили на трето място по износ на втечнен газ в света след Австралия и Катар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във