Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговията с Обединеното кралство стабилно расте над милиард евро

На среща в МВнР министърът на външните работи Николай Милков и посланикът на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Роб Диксън отбелязаха активния политически диалог между двете страни и по-специално много доброто сътрудничество в областта на външната политика, сигурността,  отбраната и противодействието срещу дезинформацията.

Двамата са потвърдили интереса на България и Обединеното кралство за разширяване и засилване на двустранното сътрудничество чрез подписване на споразумение, което да конкретизира приоритетните области от взаимен интерес за неговото засилване.

Министър Милков е изразил благодарност за навременното даване на съгласие от Британска страна за провеждане на изборите за Народно събрание на територията на Обединеното кралство през октомври тази година.

Посланик Диксън е приветствал откриването на дипломатическо представителство с ранг „консулство“ на България със седалище в град Единбург, което логична стъпка предвид значителния брой български граждани в Шотландия. От близо 300 000 наши сънародници, пребиваващи в Обединеното кралство, над 12 000 души се намират на територията Шотландия. Двамата са изразили своята увереност, че консулството ще активира нови възможности за задълбочаване на двустранното сътрудничеството.

Министър Николай Милков и посланик Роб Диксън са обсъдили още Западните Балкани, Украйна, енергийната сигурност,  участие на Обединеното кралство като асоциирана държава в програмата на ЕС „Хоризонт Европа“, Протоколът за Северна Ирландия/Ирландия и други теми.

Обединеното кралство, което включва Северна Ирландия, Великобритания, Англо-нормандски острови и остров Ман, е

един от важните търговски партньори на България.

След излизането на Острова от Европейския съюз логично стокообменът беше затруднен заради новите правила. Добрата новина е, че търговското салдо е положително, с изключение на 2016 г., за последните десет години.

Стокообменът прескочи нивото от един милиард евро през 2015-а и оттогава лъкатуши все над тази стойност. През миналата година двустранната търговия е на стойност 929.9 млн. евро, като намалява с 11.9 на сто спрямо 2020-а. Това е резултат от свиване и на износ, и на вноса. На Великобритания се пада 1.8% от общия ни експорт и 0.8% от импорта.

Изнасяме семена от слънчоглед, дори натрошени, пръти и профили от мед, медикамент, слънчогледово, шафраново или памучно масло и техните фракции и други. Вносът пък включва етилов алкохол, ракии, ликьори и други спиртни напитки, пътнически  автомобили и други автомобилни превозни  средства, строителни машини и други.

През първите шест месеца на тази година нещата се развиват много по-добре. Експортът към Обединеното кралство расте с 20.3 на сто, а вносът отбелязва увеличение с 26.5 на сто.

Основания за оптимизъм по отношение на двустранната търговия дава и факта, че 4456 българи са пътували до Острова със служебна цел, като и 544 бизнесмени са били у нас със служебна цел.

 През последните години се запазва тенденцията

Великобритания да заема едно от първите места сред водещите държави-инвеститори в България.

В края на миналата година британските инвестиции възлизат на 2.23 млрд. евро, което нарежда Обединеното кралство на деветото място след Нидерландия, Австрия, Германия, Италия, Гърция, Люксембург, Швейцария и Кипър.

Сред по-големите фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България, с английско участие (по данни на Българска агенция за инвестиции е “Уилям Хюз България” ООД, град Стряма, собственост на английската компания производител на тел William Hughes Ltd., с основна дейност производство на метални изделия, конструкции и профили, в частност пружини и детайли от огъната тел предимно предназначени за машиностроенето и автомобилостроенето. Тук е и “Шел България” ЕАД, 100% собственост на холандската компания Шел Петролеъм Н.В. – Холандия, чийто краен собственик е английската компания Royal Dutch Shell Рlc., с основна дейност търговия на дребно с петролни продукти, смазочни материали, хранителни и нехранителни потребителски стоки в собствена верига от бензиностанции и търговски комплекси работещи под марката на „Шел“.

„Импириъл Табако България” ЕООД, 100% собственост на английската компания Импириъл Табако Оувърсийз Холдингс ООД, е с основна дейност търговия на едро с тютюневи изделия.

„Домейн Бойар Интернешънъл” ЕАД, което е собственост на Boyar International, е с основна дейност производство на вина от грозде в собствени винарни в Сливен, Ямбол и Шумен.

Добрият макроикономически и инвестиционен климат, включително стимулите, предоставени от Закона за насърчаване на инвестициите и други данъчни закони, осигуряват добра възможност за привличане на британски инвестиции у нас, коментират от министерството на икономиката.

И България, и Великобритания, са интересни туристически дестинации. Пандемията сви броя на пътуващите. Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове. През юли тази година 21 768 нашенци са посетили Острова, а 58 288 британци са били у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във