Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговията на дребно у нас продължава да расте и през май

По-значително повишение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки.

Оборотите в търговията на дребно (без продажба на автомобили) се повишават и през май – и на месечна и на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията се очертава от март, когато за първи път видяхме ръст на харченето от месеци насам.

Според предварителните данни през май оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 1.4% спрямо април. Оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 23.9% над равнището на същия месец на миналата година.

През май тази година се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.6%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление - съответно с по 1.5 и 1.2 процента.

По-значително повишение на оборота

в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.6 на сто. Останали вкъщи хората купуваха спортни дрехи, за да могат да спортуват. Пандемията естествено отключи различни заболявания на българите, които търсеха и различни медицински средства за предпазване от Ковид-19.

По-съществено намаление –

при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.6%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника -с 3.7 на сто.

Магазините отварят един по един, а хората вече могат да излизат и да пазаруват. Приключването на учебната година за децата и връщането на част от работещите в офисите намаляват донякъде нуждата от различни устройства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във