Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговията на дребно се е свила с близо 20% през юни

Срив на оборота на търговията на дребно отчита Националният статистически институт (НСИ) за юни 2020-а. Данните показват, че в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" намалението е с 18.1% в сравнение със същия месец на 2019 година. Същевременно на месечна база се регистрира леко подобрение -  с 0.9 на сто. 

Годишни изменения

Спадът при търговията с автомобилни горива и смазочни материали е с 24.6%, при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 20.6%) и при търговията с нехранителни стоки - с 13.1 на сто. Конкретно при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия намалението е 27.4%, при компютърната и комуникационната техника - с 20.1%, а при търговията на дребно в неспециализираните магазини с разнообразни стоки - с 16.7 на сто. Увеличение е отчетено единствено при поръчките по пощата, телефона или интернет - с 35.5 процента.

Месечни изменения

През юни обаче статистката отчита нарастване на оборота в сравнение с май при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.0%, и при търговията с нехранителни стоки - с 3.4 на сто. Най-съществен ръст е отчетен при текстила, облеклото, обувките и кожените изделия - с 60.4%, и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.9 на сто. Намаление има при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия - с 1 процент и при търговията на дребно в неспециализираните магазини с разнообразни стоки - с 1.4 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във