Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговията на дребно продължава да се свива

За втори пореден месец търговията на дребно у нас се влошава, показват данните на "Евростат" за септември. Според европейската статистика през септември продажбите на дребно у нас се свиват с 0.2% спрямо предишния месец, когато беше отчетен спад от 0.3 на сто.

Тази тенденция важи и за по-голямата част от Европейския съюз и еврозоната, където бе отчетен месечен спад от по 0.2 на сто. През август понижението беше съответно с 0.1% и с 0.2% спрямо юли.

Според статистиката влошаването на продажбите на дребно се дължи главно на търговията с нехранителни стоки ( с изключение на горивата), която се е свила на месечна база с 0.7% в ЕС и с 1% в цялата еврозона. Същевременно е отчетен ръст на продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия. За месец те се увеличиха съответно с по 0.5% и 0.6 на сто.

Най-солиден спад в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Португалия - с 2.1%, в Словения - с 1.7% и в Германия - с 1.4 на сто. Най-значителен растеж при търговията на дребно бе отчетен в Естония - с 1.5%, Финландия - с 1.1%, Дания - с 0.7% и в Полша - с 0.7 на сто.

Според статистиката през деветия месец на годината ръстът на продажбите на дребно в целия ЕС се забавил до 2.2% на годишна база, при 2.6% за август. На територията на еврозоната забавянето на растежа през септември стигна 1.1%, спрямо същия месец на 2015 година. За сравнение месец по-рано бе отчетен годишен ръст от 1.2 на сто.

Спрямо предишната година през септември търговията на дребно се увеличи най-съществено в Люксембург - с 15.2%, в Румъния - с 9.7% и в Полша - с 8.6 на сто. В същото време спадът бе най-сериозен в Белгия - с 3.2%, Германия - с 0.4% и в Словения - с 0.1 процент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във