Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговията между България и Португалия се е увеличила с над една трета

За пристигащите пътници от Португалия ще има 14-дневна карантина. Все още не е издадена заповед, тъй като се водят преговори с трети страни, като мерките вероятно ще бъдат на реципрочна основа.

Това ще затрудни и без това не особено активните търговско-икономически връзки между България и Португалия.

Данните показват, че се връщаме бавно и полека към нивата на стокообмена от 2010 година.

През миналата година търговията между България и Португалия се е увеличила с над една трета в сравнение със същия период на 2018-а и е в размер на 249.8 млн. евро. Износът към тази страна се е увеличил с 58.2% и е за 157.4 млн. евро. Вносът също е нараснал е на стойност 92.3 млн. евро. Салдото е положително за България. Португалия заема 28 място по отношение на експорта и 37-о при импорта у нас.

Структурата на стокообмена ни с тази страна е ограничена и почти не се променя през последните години. Износът ни за Португалия включва главно суровини и стоки с ниска степен на преработка - пшеница и смес от пшеница и ръж, царевица, зеленчуци, сушени, дори нарязани на парчета или резенки, смлени или пулверизирани, вълна, фини или груби косми, щрайхгарни или камгарни и други. Вносът от иберийската страна също не предлага разнообразие - медни руди и техните концентрати, машини за сглобяване на електрически или електронни лампи, тръби или вентили или лампи за светкавици, които имат стъклена обвивка, антибиотици, жици, кабели (включително коаксиалните кабели) и други изолирани електрически проводници и други.

В периода януари-март тази година стокообменът между България и Португалия е намалял с 40% в сравнение със същия период на 2019-а и е в размер на 39.3 млн. евро. Износът към тази страна е намалял с 46.8%, а вносът е с 27% по-малък, като търговското салдо е положително. Португалия заема 44-то място по отношение на експорта ни и 43-то място по отношение на импорта.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Португалия в България към началото на тази година са в размер на 38.9 млн. евро. Португалската компания BA Vidro купи производителя на стъклени бутилки и буркани „Дружба стъкларски заводи", който има две фабрики  - в София и в Пловдив. Купувачът  BA Vidro има осем фабрики и 2400 служители в Испания, Полша, Португалия и Германия.  Компанията произвежда повече от 6 млрд. стъклени контейнера на година в десет цвята.

Португалия е с икономика на средно европейско ниво. Сред добре развитите отрасли са селско стопанство, риболов и хранителна индустрия, информационни и комуникационни технологии, производство на енергия от ВЕИ, автомобилостроене, текстилна и обувна промишленост, химическа промишленост, производство на корк и изделия от корк, туризъм и други.

България може да привлече интереса на португалските инвеститори в области като туризма и хотелиерството (главно алтернативните форми на туризъм, допълнителните туристически услуги и съпътстващите туризма индустрии), услугите, строителството и изграждането на инфраструктурни проекти, телекомуникациите, селското стопанство (основно лозарство) и други.

През миналата година расте броят на португалските туристи, които са идвали у нас - 18 300 човека. Намалял е обаче броят на българите които са били в Португалия - общо 19 685.

Португалия е една от 32-те страни, които към момента са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 година. 

Разрешава се влизането на територията на Португалия на граждани на държави членки на Европейския съюз (ЕС) и на страни от Шенгенското пространство чрез полети от държави членки на ЕС и "Шенген".  При влизане на португалска територия пътниците са длъжни да попълват декларация, в която, освен други данни, посочват държавата, от която пътуват и адрес, на който ще отседнат в Португалия. За пристигащите в Португалия режим на карантина може да бъде наложен по усмотрение на здравните власти в конкретни случаи, по тяхна преценка. При влизане в страната пристигащите попълват декларация по съответен образец, като е важно да се има предвид, че е една от задължителните за попълване графи е адрес на пребиваване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във