Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търгове за млади фермери залагат в законопроекта за поземлените отношения и опазване на земеделските земи

Търговете за млади земеделски стопани до 40 години е една от новите теми, която е залегнала проектозакона за поземлените отношения и опазване на земеделските земи. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на открита дискусия по проекта във Велико Търново. Въпросът  за младите хора в земеделието засяга повечето държави-членки на ЕС, които имат преобладаващо застаряващо население в селското стопанство и се търсят механизми за подобряване на тази ситуация. В проектозакона се предлага вариант, според който ще се пускат търгове за имоти от държавния поземлен фонд, насочени към млади фермери.
Друга тема, която ще бъде заложена в законопроекта е разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд. Вергиния Кръстева обясни, че промените в тази област са свързани с уравновесяване на правата на двата фонда. Опазването на земеделските земи, строителството в земеделски земи и промяната в предназначението за неземеделски нужди също са предмет на предложения законопроект.
Проектът е обявен в сайта на Министерски съвет, портал за обществени консултации на 27 август,  а консултациите приключват на 26 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във