Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговците се чудят защо Комисията по земеделие обсъжда закона за горивата

Не чухме аргументи за поредното отлагане с още три месеца на наредбата по секторния Закон за горивата. Законът трябваше да влезе в сила в края на октомври. Това е второто отлагане на промените, след като срокът за влизане в сила на наредбата веднъж беше удължен с 6 месеца. Сега законът трябва да влезе в сила на 28 януари. Това заяви по време на конференция председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

„Отлагат влизането в сила в последната минута. Не очакваме крайният резултат да е по-различен. Регистрацията на търговците беше стартирала. Това поредно отлагане ги обезкуражи. В края на краищата Народното събрание решава, но не чухме аргументи в зала и забележете – в Комисията по земеделие, която обсъжда секторен закон за горивата", обясни Терзиев и допълни, че че в сектора има 25-30 години хаос. 

Експертът посочи, че на територията на България има 1800-2000 законни обекта. Той цитира данни на Министерството на финансите, които показвали, че около 30% е делът на сивия сектор. "В същото време са приети десетки норми и закони.“В общ план секторът е силно регулиран, но в регулация са само онези, които искат да се регистрират, следват доброволно правилата и показват достатъчно ниво на самоконтрол, добави той и смята, че е "скъсана връзката със законността".

Терзиев смята, че надзорът в сектора се увеличава, но това е само за "белия сектор" и допълни, че се повишава финансовата тежест за законните играчи. В същото време спазването на правилата остава в сферата на самоконтрола.Асоциацията обаче не смята да организира протести, каквито намерения имат дребни търговци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във