Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговците на горива се оплакаха в Брюксел заради наредбата за касовите бележки

Собствениците на бензиностанции изпратиха писмо до ЕК, в което се противопоставят на новите изисквания за касовите бележки, въведени от правителството. Притеснява ги изписването на т.нар. "покупна стойност" или с други думи цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя. Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви, че наредбата е издаде прибързано, насочена е само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания. По думите му ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения, което противоречи на европейските правила за конкуренцията.

"Обнародването на текущи цени е нещо, което е забранено и от българското законодателство - Комисията за защита на конкуренцията ни го забрани със специално решение още през 2012 г., така и от чл. 101 от Споразумението за функциониране на Европейския съюз", обясни Делчев.

Той посочи, че цени могат да се обявяват само, ако имат исторически характер или показват обобщена картина на пазара. Обявяването на цените на едро, не означава, че клиентът ще получи представа за печалбата на търговците на горивата. Бензиностанциите работят с различни партиди горива, купени на различни цени.

Според ръководителя на петролната асоциация интересите на потребителите вече са защитени, защото търговията на дребно на българския пазар е силно конкурентна заради високото насищане с бензиностанции. Делчев е на мнение, че е възможно новите изисквания да доведат до изравняване на крайните цени. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във