Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговците на горива обещали да не обменят информация помежду си

Компаниите, собственици на големите вериги бензиностанции в България, ще забранят контактите и обмяната на информация помежду си и свои конкуренти на този пазар. Такъв ангажимент са поели търговците на горива, става ясно от съобщение на сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

"Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД са уверили антимонополния орган, че планират промени във вътрешните си процедури. С тях ще бъдат забранени контактите и обменът на информация с дружества - конкуренти и техните служители. Ще бъдат забранени контактите между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции.

Компаниите налагат забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на сдружението "Българска петролна и газова асоциация";

Служителите, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация, ще бъдат уволнявани.

Компаниите планират да променят правилниците за вътрешния ред и трудовите договори на служителите като добавят забранителните и санкциониращите клаузи. В петролно-газовата асоциация ще бъдат променени правилата за вътрешен ред.

Шестте компании бяха обект на проверка от КЗК от октомври миналата година с подозрения за картел. В края на март регулаторът излезе със становище, че картел няма, но е налице "ценови паралелизъм" вследствие на обмяна на информация помежду им. Ценовият паралелизъм не се преследва според европейското законодателство. Тогава КЗК поиска от компаниите да наложат забрана върху обмена на информация между дружествата и техните конкуренти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във