Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Търговци протестираха в Бургас

Търговци на дребно от Бургас  протестираха пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от готвени промени в общинската наредба.

Става въпрос за поправка в наредбата за разполагане на търговски обекти на територията на общината. Предложението дава възможност на всеки търговец да наема повече от един общински обект.

Търговците на дребно обаче смятат, че не могат да се възползват от тази промяна, тя се прави за точно една определена верига – Lafka на „Табак маркет“, и обрича на глад над 5000 души.

В ефира на Нова ТВ търговци наематели на общински павилиони се оплакаха, че и сега производителите не им доставят редовно цигари, а за веригата има доставки, дори и промоции.

„Предложението за промяна в наредбата го внасяме с мотива да създадем равни възможности за всички търговци. Полезно е за най-малките търговци да ползват няколко обекта законно, защото в момента заобикалят закона и регистрират по няколко различни фирми”, каза водачът на групата на общинските съветници от ГЕРБ-Бургас Димитър Людиев.

„Искаме да помогнем на малките, които имат по няколко обекта, но с различни фирми”, коментира още съветникът, като призна, че и настоящата наредба се заобикаля лесно, като един търговец регистрира няколко фирми за всеки от преместваемите обекти.

Той уточни, че в предложението не се дава възможност за преотдаване под наем.

Тази поправка е абсурдна. Няма как малката фирма да се конкурира с монополната верига”, отговори Николай Димитров, представител на търговците. Той увери, че търговците ще атакуват новата поправка, която „създава монопол с помощта на общината и държавата“.

Около 200 от протестиращите влязоха в залата, където се провежда заседанието на общинския съвет.

Въпреки протестите, общинските съветници приеха спорната докладна записка след близо 2 часа дебати. Това бе посрещнато с иронично аплодиране от протестиращите в залата. Николай Димитров, председател на Асоциацията в защита на средния и дребния бизнес в Бургас каза, че приемането на промяната в Наредбата ще погребе малкия и среден бизнес и след една година близо 90% от фирмите ще фалират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във