Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Търговци на лотарийни билети настояват Борисов да компенсира загубите им

Над 20 хиляди дребни търговци на тютюневи изделия от цялата страна ще търсят от премиера Бойко Борисов решение на проблемите си, произтичащи от промяната в Закона за хазарта. Търговците са закупили билети от Националната лотария на обща стойност между 40 и 50 млн. лева и след отнемането на лиценза на хазартното дружество търпят финансови щети заради невъзможността да продадат талоните си. На пресконференция от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) съобщиха, че ще настояват институциите да намерят начин, по който да им бъдат възстановени парите от дружеството, останало без лиценз след изменението в закона.

Според БАТТИ Националната лотария би следвало да поеме финансовата тежест на произтичащите от закона последици, а не малките търговци да бъдат наказвани за нечии чужди неуредени сметки. Асоциацията се обръща в отворено писмо към Борисов с молба да предприеме действия, които да уредят тези съществени в национален план търговски отношения. От БАТТИ са организирали петиция, която е подписана от 927 търговци от над 100 населени места.

Председателят на асоциацията Иван Делчев посочи, че около 1200 търговци продават само лотарийни билети, а новата регулация може да доведе до затваряне на търговски обекти и съкращаване на служители. Според него недостатъкът на промяната е, че във всички други случаи държавата е давала буферен период, в който търговецът да продаде или върне закупената от него стока. "В настоящия момент такава регулация няма. Нямаме друг ход освен да ангажираме премиера", заяви Делчев и подчерта, че авансово дребните търговци са платили и големи данъци, за да продават билетите.

От БАТТИ се надяват на ползотворен диалог с институциите след входирането на писмото в администрацията на Министерския съвет. За момента не са обмисляли протестни действия, ако молбата им остане без отговор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във