Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Турция се харесала на VW с данъчни отстъпки и държавни гаранции

Отдавна се спекулира, но сега изглежда, че новата фабрика VW ще бъде построена в Турция, съобщава германската телевизия ADR. В публикацията се казва, че Анкара е направила значителни отстъпки към "Фолксваген" и затова България остава с празни ръце. За локация на новия завод е избран градът Маниса в близост до Измир, твърдят източници на телевизията, близки до правителството в Берлин.  

Германският автомобилен гигант очаква държавни отстъпки от изключително високия данък за продажба на нови автомобили, който може да достигне до 41% от цената за седан от типа на Passat, в зависимост от мощността на двигателя. 

Решението за избора на Турция е надделяло въпреки по-ниските разходи за труд в България. Основният аргумент за Маниса е турският автомобилен пазар в сравнение с този у нас. VW очаква да продава около 40 000 седана Passat годишно в Турция. Освен модела Passat в новия завод ще се произвеждат модели на "Шкода" и "Сеат". 

Лобист, работещ за Анкара в Германия, твърди, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган заявил категорична готовност да даде държавна гаранция за всички споразумения, сключени с "Фолксваген". 

Споразуменията за изграждането на фабриката се очаква да бъдат подписани в края на септември или началото на октомври. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във