Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТУРЦИЯ СЕ БОРИ С ИНФЛАЦИЯТА, РУСИЯ - С ПОСКЪПВАЩАТА РУБЛА

Инфлацията в Турция през юни е била двуцифрена за първи път през последните две години. Годишната й стойност е 10.1% срещу 9.9% през май, съобщи статистическата служба на южната ни съседка. Това е отстъпление за турския кабинет и за централната банка на страната, които се гордееха, че успешно се справят с инфлационния натиск. Те съумяха да свалят инфлацията под 10% през 2004-та след скока й над 70% през 2001 година. Снижението позволи на турската централна банка да премахне шестте нули на местната валута през ..................... година, натрупани през 30-годишния период на висока инфлация, и даде възможност за провеждането на по-щадяща парична политика, което стимулира стопанския растеж.
През последните два месеца обаче турската лира и местният фондов пазар загубиха 20% от оценката си и централната банка бе принудена да качи ключовия си лихвен процент (краткосрочната лихва по заемите оувърнайт) с 400 базови точки и да бръкне в чуждестранните си резерви (в момента около 60 млрд. щ. долара), за да стабилизира валутата.
Турски икономисти подчертаха, че финансовата институция е решена да свали инфлацията под 10% през тази година. А анализатори от щатската брокерска компания Лиймън брадърс коментират, че биха препоръчали да се купуват турски лири, след като централната банка похарчи над 3 млрд. щ. долара на валутния пазар през последния месец, за да предотврати срива й - решителните действия са залог за стабилизиране на курса.
И докато балканската ни съседка се бори да спаси местната парична единица от обезценяване, централната банка на Русия по-скоро ще трябва да води битка, за да ограничи поскъпването на рублата, след като от 1 юли отпаднаха ограниченията пред чужденците да купуват руските пари и деноминирани в рубли облигации. РЦБ, която контролира курса на местните пари, като купува и продава щатски долари, се опитва да ограничи ръста на инфлацията и подема на рублата, опитвайки да запази най-дългия период на икономически растеж откакто се разпада бившият Съветски съюз.
Както е известно, руският президент Владимир Путин обяви още на 10 май, че Русия ще премахне шест месеца преди официално обявения график ограниченията пред чужденците да откриват депозити в рубли, както и разпоредбите, забраняващи руската парична единица да се търгува зад граница. А премиерът на страната Михаил Фрадков каза на 29 юни пред събралите се на съвещание министри от кабинета в Москва, че мярката е път към макроикономическа стабилност и към инвестиции в руската икономика.
Малко по-рано, на 14 юни, руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че Русия е прекалено зависима от нефта и оторизираните власти ще трябва да задържат поскъпването на валутата, за да помогнат на местните производители да се конкурират по-успешно със съперниците си. Нефтът и газът съставляват 68% от руския износ, а поскъпването на рублата със сигурност ще увеличи още повече доминиращата им позиция. Валутни експерти на щатския банков гигант Ю Би Ес - втория по големина валутен търговец в света, прогнозират, че руската парична единица ще поскъпне до 25.5 рубли за един щатски долар (от сегашните 26.86 рубли за долар) до края на годината, защото се очаква чуждестранните инвеститори да купят деноминирани в рубли активи за чисто 25 млрд. щ. долара.
Печатането на рубли с цел да се спре поскъпването на валутата ще направи по-трудна борбата с инфлацията. Русия се опитва да я свали до 9% през тази година, след като ревизира първоначално заложената цифра от 8.5% годишно. Централната банка на Русия е голяма риба в много малко езеро - заяви Алексей Моисеев, главен стратег на звеното за инструменти с фиксиран доход в московската брокерска компания Ренесаснс кепитъл, която търгува повечето американски депозитарни разписки и местни акции в Русия. - Премахването на ограниченията ще отвори пазара за големи хеджингови фондове, което означава, че тя ще трябва да плува с акули. След отпадането на инвестиционните забрани рублата може да попадне под ударите на спекулантите, което ще принуди централната банка да печата по-големи количества от нея и ще качи инфлацията, предвижда Моисеев. В резултат РЦБ, чието ръководство заяви, че ще продължи да контролира рублата и след 1 юли, може да предприеме подход към по-гъвкав обменен курс. Моисеев очаква руската парична единица да поскъпне до 25 рубли за един щатски долар до края на годината, което би било най-високата й стойност от август 1999-а насам. Чуждестранни валутни специалисти са на мнение, че руската централна банка ще трябва да започне да се вслушва в пазара и рублата, която в момента е подценена, ще трябва да поскъпне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във