Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТУРЦИЯ ПОВЕДЕ БИТКА С ИНФЛАЦИЯТА

Акциите на турските компании и турската лира на 8 юни поевтиняха, след като централната банка на страната реши ден по-рано да качи основната лихва с 1.75% - до 15 процента. Решението бе обявено след затварянето на финансовите пазари в страната. Това е първото лихвено увеличение от почти пет години насам и помрачи очакванията за мощен икономически растеж. Основният борсов индекс на Турция ISE National-100 приключи борсовата си търговия на 8 юни на ниво 35338.66 - най-ниско от 22 ноември 2005 г. насам. Лирата пък загуби 2.9% от стойността си към щатския долар и 1.6% към еврото. Тези намаления на практика отразяват и световния спад на книжата на развиващите се пазари, защото увеличението на лихвите на мощните стопанства пресушава интереса към сделки с по-рискови активи. Индексът MSCI Emerging Markets, който включва акции на 25 развиващи се икономики, падна с 2.4% по време на сутрешната търговия в Ню Йорк, като по този начин изтри тазгодишната си печалба.
Управителят на Турската централна банка Дурмус Йалмаз заяви на пресконференция, предавана по телевизията, че по-високите лихви ще доведат до забавяне на вътрешното търсене, ще спрат увеличението на разходите за единица продукт и ще върнат инфлацията към низходящо движение. Той каза също, че банката е готова да започне да купува лири, ако масовите продажби продължат.
Турският премиер Реджеп Ердоган и кабинетът му се борят да убедят инвеститорите и ЕС, че графикът на политическите и икономическите реформи се изпълнява. Страната успя да постигне увеличение на БВП през всяко от последните 16 тримесечия - най-дългият период на непрекъснат растеж през последните 20 години. Целта на правителството е 5% икономически ръст през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във