Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Турция и Русия подписаха сухопътната част от "Турски поток"

Турция и Русия подписаха споразумение за сухопътната част на газопровода "Турски поток". Това се е случило в събота, на икономическия форум в Санкт Петербург.

Държавните компании "Газпром" и "Баташ" са сключили споразумение за основните условия и параметри на строителството на този участък, гласи съобщение на руския енергиен гигант, цитирано от БТА.

Според информацията обаче не е уточнен маршрутът на сухопътната част. Сред опциите на масата е и България въпреки първоначалните идеи втората тръба да минава през Гърция.  

Подписването на документите между "Газпром" и "Боташ" позволява да се премине към практическо изпълнение на проекта. Строителството на сухопътния участък на газопровода ще се извършва от съвместната проектна компания TurkAkim Gaz Tasima A.S., която ще бъде създадена на паритетна база, посочват от "Газпром".

Компанията започна строителството на морския участък на газопровода "Турски поток" през май 2017 г., като неотдавна бе съобщено, че е приключило изграждането на дълбоководната част в Черно море на първата тръба с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно. Тя е предназначена да доставя газ за турския пазар. Планираната втора тръба със същия капацитет е за пазарите в Южна и Югоизточна Европа.

Руската компания съобщи още, че между "Газпром" и "Боташ" са подписани документи за извънсъдебно споразумение по арбитражния спор, свързан с условията за доставка на руски газ в Турция. Договорена отстъпка от 10,25% за доставения газ през 2015-2016 г., която означава, че на Турция трябва да бъдат върнати 1 млрд.долара, платени за руски газ, стана ясно от изказване на турския президент Реджеп Ердоган. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във