Банкеръ Daily

"Ройтерс":

Турция и "Фолксваген" близо до сделка за новия завод

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще изгради производствен завод в страната след "изключително положителна" среща между висш служител на компанията и президента Ердоган тази седмица, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на трима свои източници. 

През миналата седмица стана ясно, че Анкара и германският гигант водят разговори за данъчния режим за автомобили в Турция. Производителят на автомобили, който също е обмислял да направи инвестицията в България, не е обявил окончателно решение, но източниците твърдят, че "Фолксваген" е положително настроен за инвестиране в Турция.

Ердоган и високопоставен служител на VW са изгладили различията си по повечето проблеми по време на среща тази седмица. Според източниците турският президент се е срещнал с главния изпълнителен директор на VW Херберт Дайс. Съгласие е постигнато за данъчния режим за новите автомобили в Турция, което може да означава, че Ердоган е направил известни отстъпки.

Любопитно е, че и чешкият премиер Андрей Бабиш обяви, че VW прави голяма инвестиция в Турция.

Въпреки всичко все още трябва да се изяснят някои допълнителни въпроси, главно по данъчни. Очакванията са споразумението да бъде постигнато след няколко седмици, а заводът да бъде построен в западната провинция Маниса, в близост до Измир. 

Друг източник на "Ройтерс" казва, че вече няма проблеми между двете страни и инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено съвсем скоро, след като бъдат направени окончателните корекции по споразумението. 

Очакванията са VW да вложи в новия си проект 1.3 млрд. евро, да отвори 5000 работни места и да произвежда няколко от марките на "Фолксваген", като "Шкода" и "Сеат". Нагласите са, че фабриката ще започне производство през 2022-ра и ще е  едно от най-важните производствени съоръжения в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във