Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Турция е основен партньор в търговията на България със селскостопански продукти

Слънчогледът и слънчогледовото масло са сред водещите селскостопански стоки в българския експорт за Турция.

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да се проведе у нас през 2022 година. Предложението е подкрепено от министрите на двете държави проф. д-р Христо Бозуков и д-р Бекир Пакдемирли по време на разговорите при посещението на проф. Бозуков в Турция, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Проф. Бозуков е на визита в южната ни съседка по покана на своя колега Пакдемирли за участие в инициативата "Въздух за бъдещето". Тя се организира за трета поредна година под патронажа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на Националния ден за залесяване - 11 ноември. Акцент в инициативата е залесяването като основен приоритет в борбата с климатичните промени, представляващи глобална заплаха за цялото човечество. Тя е свързана и със стремежа за възстановяване на унищожените от пожари горски масиви, проблем, който в последното десетилетие на повишаващи се температури засяга все по-големи райони в световен мащаб.
България и Турция могат да си сътрудничат в областта на изследванията и обмена на научна информация по отношение на адаптацията на горите. „Съвместната ни работа ще допринесе за по-ефективно справяне с възникващите предизвикателства пред опазването на горите и биоразнообразието в тях", е отбелязал министър Бозуков. Той е информирал също, че Министерството на земеделието и министерството на външните работи ще направят дарение на 5000 български фиданки. Те са предназначени за засаждане в Анталия.
"Доброто партньорство между Българската агенция по безопасност на храните и турските ветеринарни власти минимизира нередностите при транспорта на живи животни", е заявил министър Бозуков. Регулярното организиране на двустранни срещи, подписаните редица двустранни документи в областта на земеделието, проведените до момента българо-турски агро-бизнес форуми са само част от инициативите, които спомагат за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество и реализиране на конкретни практически стъпки , е посочил министър Бозуков.
Турция е сред основните партньори в търговията на България със селскостопански продукти, като през последните няколко години формира около 5-6% от общия аграрен стокообмен на страната. Министър Бозуков е уточнил, че традиционно, българският износ на селскостопански стоки за южната ни съседка надвишава съществено вноса оттам. През 2020 година стойността на изнесените селскостопански стоки за Турция възлиза на 347.9 млн. долара - със 7.5% повече на годишна база. Водещите селскостопански стоки в българския експорт са какаовата маса, слънчогледът и пшеницата, следвани от кюспета, едър рогат добитък, остатъци от производството на нишесте и скорбяла, слънчогледово масло, етилов алкохол, ориз, царевица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във