Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тъмно пиво за вечери с приятели

Зимата настъпва вече. А студът отваря апетита за по-силни питиета. Тъмното пиво е едно от тях и може да стопли всяка компания.

Бирата е социално питие. Пие се дълго, пие се на среща с приятели, с близки.  Заради консервативния вкус на българския потребител обаче тъмните бири не намират добър прием у нас.

По някаква стара традиция у нас зимните месеци са времето за консумация на тъмни бири, а лятото е запазено за светлото пиво. Вкусовете вече размиват тези предпочитания. А и младите хора със своето любопитство са тези, които помагат за разширяване на кръга на приятелите на тъмните бири у нас.  

В зависимост от основните му показатели, интензивност на цвета, вкус и аромат пивото се дели на тъмно и на светло. В светлото пиво е нормално да се усеща горчивината на хмела, а в тъмното - сладникав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека. Бирата става по-тъмна, когато ечемикът се пече по-дълго време. Това също допринася за по-богатия й и наситен вкус. Тъмното пиво се налива по-бавно, а пяната не трябва да излиза извън ръба на чашата. Това е напитка, която е разработена при по-специални условия, с по-продължително отлежаване, което дава възможност за обогатяване и омекотяване на вкуса, с типичен плътен тъмен цвят.

Пазарът на бира у нас вече е много голям и може да задоволи вкуса на всеки претенциозен клиент. Има много пенливи напитки - и български, и чуждестранни, различни опаковки и разфасовки.

Радващото е, че в България свои фабрики имат световните бирени производители "Хайнекен" и "Карлсберг“. От юни 2012 г. "Каменица" АД е собственост на една от най-големите пивоварни в света - на американската Molson Coors Brewing Company.
Но има и няколко независими марки: "Болярка" и "Бритос" (във Велико Търново), "Ломско пиво" (в Лом) и "Леденика" (в Мездра). А тъмното пиво вече е част от портфолиото на всяка една от българските пивоварни.

Единайсет марки тъмно се произвеждат у нас сега - "Болярка тъмно", "Каменица тъмно", "Staropramen dark", "Stolichno Bock", "Ариана тъмно", "Астика тъмно", "Шуменско тъмно", "Ломско Портър" ,"Ломско Амбър", "Бритос Black Brew" и "Леденика тъмно".

В България тъмната бира навлиза едва след раздържавяването на пивоварния сектор през 90-те години на миналия век, но първите стъпки за такова производство са направени двадесетина години по-рано. Започва отглеждането на специализирани сортове малц, заимства се опит и от чуждестранните технологии. Според Петър Паунков, един от доайените в пивопроизводството у нас, произведеното по онова време пиво тип Портер е предвестникът на съвременните тъмни бири у нас.
Тъмният малц, от който се произвеждат това пиво, му придава и специфичния цвят. То е специално предназначено за по-студените месеци и носи в себе си всички характеристики, подходящи за този сезон - в състояние е дори да стопли в студа. И да зареди с енергия и ритъм.

Температурата за дегустация и сервиране на тъмната бира е малко по-висока от обичайната - обикновено 10 градуса или малко под тях. И естествено, като всички напитки, съобразени със зимния вкус на потребителя, изисква по-тежки ястия и червени меса.

И още една тайна на тъмното пиво. За да усетите вкуса на тъмното пиво, консумирайте го с шоколад.
Противно на установеното мнение бирата не е питие за простосмъртни и има своето място при всеки повод, може да присъства на всяко събитие. Има време и място за всеки вид пиво. Според експертите по бизнес етикет не е проява на лош вкус да се пие бира и на най-изискани събирания.

Как се пие бира?
Погледни
Спри и се наслади на величието й, преди да отпиеш. Вдигни бирата на нивото на очите, но не я дръж срещу директна слънчева светлина, защото това ще разреди истинския й цвят. Порадвай се на цвета, на пяната и на консистенцията й.
Раздвижи
Разклати внимателно бирата в чашата. Това ще извлече аромата й, ще стимулира газираността й, ще провери задържането на пяната.
Помириши
Вдишай през носа, след това с отворена уста, след това само през устата (носът и устата са неразделни при този процес). Ако е необходимо, разклати я отново. Препоръчително е наоколо да няма много силни и натрапващи други миризми. Наслади се на букета от нюанси.

Съновник
Да пиеш насън светла бира означава здраве; черна бира - парична придобивка. Ако изливаш бира - чакай неприятности; ако наливаш - ще те поканят на гости; сънуваш ли празни халби или бутилки от бира - не се доверявай прекалено много на приятелите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във