Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Тъмни сделки за софийските паркове

Зелените площи в София често се ползват за паркинги.
S 250 48713bf9 93fe 4935 bf28 a9971ca3c9f0

Знаете ли, че София се е кандидатирала за Зелена столица на Европа през 2018-а? Това не е виц, а реална кампания на кмета Йорданка Фандъкова, подкрепена от държавата. И сигурно ще се поизхарчат някакви пари за реклами и мероприятия, макар да е сигурно, че нямаме никакъв шанс за успех. Истината е, че Зелена столица на Европа не се става със строителство на метро и с усвояването на европейски пари. Не става и само с приказки за зелените политики. Вижте Любляна, която е тазгодишната европейска зелена столица - там са започнали да се готвят за това преди пет години, с цялостна визия, с комплексно планиране и със своевременни действия. От град на автомобилите словенската столица днес е станала град на пешеходците, велосипедистите и екотранспорта. Целият широк център е затворен за движение, паркингите са махнати от площадите, тротоарите са озеленени и свободни хората да се движат по тях, а градският транспорт е изцяло екологичен. Има и повече от 300 велосипеда, които желаещите могат да карат безплатно в рамките на 60 минути по дългите над 200 км велоалеи. А у нас дори зелените ни площи не са зелени, а кални паркинги за автомобили и строителни площадки. 

Причините за софийския парадокс мога да се търсят на много места. Ще се спрем обаче само на поддръжката на парковете, градините, зеленината към градските магистрали. Или казано иначе - на това, което предизвиква първото и най-силно впечатление. Защото заводът за боклук и пречиствателните станции, които изтъква Фандъкова, безспорно са хубаво нещо, само че те не правят един град зелен, а са задължителната основа за развитието му като такъв.

Създава се впечатлението, че парковете и градините въобще не са приоритет на Столичната община. Оказва се, че грижата за тях е поверена без какъвто и да е конкурс на 14 компании. Става дума за фирмите, които отговарят за зелените зони от 2013-а насам. Но вместо да проведе сериозно състезание, софийската управа ги е поканила директно да продължат да се занимават със същата дейност. Ще каже човек, че общинарите са безкрайно доволни от свършеното от тях и не искат да ги изтърват. 

Всъщност зад цялата маневра има нещо друго. Тъй като бе добре известно, че старите споразумения за поддръжка на зелените площи изтичат през 2016-а и началото на 2017-а, кметството обяви още през януари нов търг на обща стойност малко под 28 млн. лв. без ДДС. Но малко по-късно той беше прекратен, без да се изтъкват някакви мотиви (точно по това време премиерът Бойко Борисов нареди да се спрат няколко други големи поръчки и тази може да е имала същата съдба). Така, през април, грижата за парковете и градините се промъкна през една от вратичките на все още действащия тогава стар Закон за обществените поръчки. Тя позволяваше на възложителите да правят пряко договаряне с избрани от тях дружества. В случая общината реши да се довери само на старите играчи. И сега те ще действат до провеждането на нов конкурс. Единственото условие е това да стане в не по-дълъг срок от този на първоначалните споразумения от 2013-а. За различните зони той е съответно 35, 26 и 18 месеца.

Споменатите 14 компании ще получават за услугите си общо по 9.2 млн. лв. годишно. И тъй като по нищо не личи общинските чиновници да подготвят провеждането на нова надпревара, някои от озеленителите може да работят още почти три години. "Грийн ланд дизайн" например ще обслужва срещу 23.3 хил. лв. на месец парк "Заимов" и площите около театър "Сфумато (29 зона) до 31 март 2020-а, защото контрактът й ще влезе в сила на 1 май 2017-а. "Малина 91", чието споразумение ще е валидно от 26 февруари догодина, пък ще се грижи за Северния парк и този в "Надежда" до средата на 2018-а при цена от 29 166 лв. на месец. От 13 декември работа започна и едноличният търговец "Ланд -Дизайн - Марияна Драганова". Неин ангажимент е зеленината по бул. "Цариградско шосе", като до 26 февруари 2019-а ще получи за това 476 665 лева.

Тези обаче са дребните играчи. Най-голям дял в озеленяването на столицата ще има "Алдес" ЕООД. Тя ще получава по над 1 млн. лв. на година, за да поддържа площите около булевардите "Сливница", "Царица Йоанна", "Тодор Александров", "Цар Освободител", "Цариградско шосе", Южния парк и парка край летище София. От 1 декември фирмата се занимава и със засаждане на дървета в дворове на общински училища, детски градини и здравни заведения (14 зона от поръчката). Собственик на "Алдес" е Атанас Десов - стар познайник на софийските управници. Преди време компанията му имаше договор за почистването на трамвайното депо в "Красна поляна". Десов е спечелил и цял куп поръчки на столичното кметство за поддържане на междублокови пространства, градинки, детски площадки, както и за озеленяване. От тях е взел около 850 хил. лева. Друга любопитна подробност около въпросния бизнесмен е, че през 2002-ра и той като много други е успял да направи т.нар. заменка със "Софийски имоти". Става въпрос за придобиването на 1/2 от имот на бул. "Джеймс Баучер" 73 в кв. "Лозенец" (точно пред Химическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски") с площ от 450 кв. м срещу 1/4 от друг имот в квартала - на ул. "Тодор Ночев" 15 с площ от 300 кв. метра. 

С договори за над милион са още "Жиро-М" ЕООД и "Про плантс" ЕООД, чийто основен предмет на дейност е именно ландшафтният дизайн и озеленяването. Повечето от контрактите им бяха активирани през ноември, като първото дружество ще отговаря за природния парк "Витоша", Борисовата градина, "Западен парк" и зелените площи в "Овча купел" и "Горна баня". А второто е наето за парковете "Здраве", "Хиподрума", ГУСВ, "Св. Троица", "Св. Петър и Павел", както и за бул. "България".

Любопитно е, че сред избраните без конкурс са и два консорциума. В първия влизат "ЕкоАрх" и "БМТ-Консулт" - фирмата на бившия заместник-кмет на София по екологията по времето на Стефан Софиянски Милор Михайлов. Парадоксалното е, че през 2006-а Михайлов си тръгна от "Московска" 33 именно заради проблемите с чистотата на града и незабравимата криза с боклука. Тогавашният градоначалник Бойко Борисов го уволни с обяснението, че при покупката на системите за балирането на сметта е избрал по-скъпи варианти и е ощетил местния бюджет. Очаквано, тези обвинения не бяха потвърдени от прокуратурата. Но никак не е за пропускане обстоятелството, че Борисов и Михайлов са израснали заедно в Банкя. От 1995-а до 2003-а Милор е бил и кмет на района. Така че успешният му бизнес днес не бива да ни учудва. Сега обединението, в което участва фирмата му "БМТ-Консулт", ще озеленява в районите "Младост" и "Дружба", по околовръстното, както и на надлез "Надежда". Споразуменията са за 675 хил. лв. годишно.

Бившият общински съветник и бивш шеф на общинското дружество "Чистота" Красимир Арсов, спечелил преди години милиони от системите за балиране, също е сред избраните без конкурс да поддържат зелените площи в София. Фирмата му "АЕС-Х", която отговаря за чистотата в районите "Илинден", "Надежда" и "Сердика" в партньорство със сметосъбиращата "Еко сити 7", е наета и за булевардите "Данаил Николаев", "Ситняково", "Яворов" и "Вапцаров". Двете дружества се подвизават обединени под името "Евъргрийн София 2013".

Всички тези факти и липсата на нов цялостен конкурс за поддръжка на зелените площи подсказват, че до 2020-а София няма да се промени кой знае колко откъм зеленина. Пък нека да си кандидатства за зелена столица...

Facebook logo
Бъдете с нас и във