Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тръмп и Абе са се споразумели за търговско споразумение между САЩ и Япония

Американският президент Доналд Тръмп (вляво) и японският премиер Шиндзо Абе

САЩ и Япония са се споразумели принципно за ново търговско споразумение, съобщават световните информационни агенции, като се позовават на изказване на американския президент Доналд Тръмп.
Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе са обсъдили предложеното споразумение в рамките на срещата си на върха на Г-7 във френския град Биариц. Много е вероятно договорът да бъде подписан през септември в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН.
Според Тръмп двете страни са се споразумели по всяка една точка от документа. Двамата лидери обаче не дават подробности за споразумението. Чрез него САЩ се стремят да увеличат селскостопанския си износ за Япония, като например на говеждо и свинско месо, царевица и някои други стоки.
Американският президент обяви след срещата на двамата, че Шиндзо Абе се е съгласил Япония да купува повече американска царевица. В отговор на това японският премиер отбеляза във връзка с "потенциалните покупки на американска царевица", че те ще се извършват от частния сектор.
Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър разкри финансовите параметри на споразумението, като уточни, че то ще отвори пазари за стоки на стойност 7 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във