Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Трудно се угажда на енергийни интереси

Бойко Борисов се опитва да лавира между големите и засега - май - се справя!

Руският в. "Комерсант" обяви тези дни, че цената на руския газ за България може да бъде понижена с над 50 на сто. Независимо от това, че "Газпром" ще е задължен да преразгледа ценообразуването си заради задълженията си пред Еврокомисията, новите цени щели да направят вноса на гориво от Азербайджан и американски втечнен газ крайно неизгодни.

 

Енергийната политика на българското правителство през последните години е ясна и се се характеризира с лавиране между големи чуждестранни интереси. Отдавна са забравени големите амбиции страната да стане ако не европейски, то поне балкански енергиен хъб. Сега премиерът Бойко Борисов просто се опитва, доколкото му е по силите, да примири на наша територия разнопосочните и често конфликтни претенции на големите световни играчи. А покрай това да остане нещо и за нас.

За Русия приоритетните проекти са два: продължението на газопровода "Турски поток" на българска територия и завършването на АЕЦ "Белене". Съединените щати пък настояват за по-бързото завършване на газовата връзка между България и Гърция. При това и двете страни не само оказват натиск за реализирането на своите приоритети, но и се опитват да спрат или поне да забавят начинанията, поддържани от "съперника".

От

интерконектора с Гърция

отдавна се очаква да осъществи пробив в силната ни енергийна зависимост от Русия. Проектиран е за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. метра. По тръбите се очаква да потече гориво от различни източници, но на първо място е осигуряването на доставките на договорените 1 млрд. кубични метра годишно азербайджанско синьо гориво.

Връзката с Гърция обаче обещава и други възможности, сред които изпъква вносът на американски втечнен газ. В началото на тази година бе обявено, че "Булгартрансгаз" ще придобие 20% от капитала на проектната компания "Газтрейд" С.А., която изгражда терминала за него край Александруполис. "Булгаргаз" ще участва в обвързващата фаза на процедурата за резервиране на капацитет - до 500 млн. куб. м.,но не по-малко от 300 млн. куб. м на година, за период от 3 до 5 години.

Впечатление прави, че след дългогодишно протакане изграждането на връзката с Гърция се задвижи чак през есента на 2019-а. И случайно или не, това съвпадна с пристигането на новия американски посланик у нас – госпожа Херо Мустафа. Още преди пристигането й тя обяви енергийната диверсификация на България като свой основен приоритет, което потвърди и на българска територия.

Така се стигна до учредяването на Стратегическия диалог между България и Съединените американски щати на 8 януари в присъствието на Борисов и Мустафа, което бе договорено между нашия премиер и Доналд Тръмп във Вашингтон на 25 ноември 2019-а. Сред редица други въпроси, включващи външната политика, отбраната и сигурността, специално внимание бе обърнато на енергетиката – с ударение върху лицензирането на

американско ядрено гориво

все заради тази "диверсификация на доставките", както и върху строителството на интерконектора с Гърция. Нещо повече, САЩ специално приветстваха готовността на България да придобие 20 процента дял от плаващата платформа за втечнен газ край Александруполис.

Няколко дни по-късно - на 23 януари, енергийният ни министър Теменужка Петкова косвено отговори на поетите ангажименти, като обяви, че връзка с Гърция ще е готова през октомври тази година. Изглежда обаче и това не успокои г-жа Мустафа, защото няколко дни по късно в интервю тя заяви, че енергийната диверсификация трябва да бъде реализирана на практика, а "не само да се разглежда принципно". И това само пет дни, след като стана известно, че американската компания "Уестингхауз" ще обновява компютърните системи на АЕЦ "Козлодуй", след като е спечелила поръчка за 63.5 млн. лв. без ДДС.

С главния руски проект на българска територия – продължението на "Турски поток", което нашият премиер нарича

"Балкански поток"

и което трябва да свърже газопреносните мрежи на България и Сърбия за транзитиране на руския газ до Централна Европа, работите май също потръгнаха, след като през декември руският президент обвини българските власти, че нарочно го бавят. "Русия ще намери други възможности за реализирането на "Турски поток", ако България не иска", каза тогава Путин.

В свой стил нашият премиер отговори на 2 януари: "От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя". А на 12 януари президентът на "Газпром" Алексей Милер констатира, че България е започнала да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителната.

"Днес

работата е в разгара си,

в голям мащаб", установи и руският енергиен министър Александър Новак.Така, подбутван отляво и отдясно, Бойко Борисов гледа да угоди на всички заинтересовани. Кой каквото ще да приказва, но ако се справи и реализира идеята си за хъб "Балкан", това ще е голям успех и за него, а ще е от полза и за страната. Пък и трябва да се признае, че цялата тази игра не е никак лесна. Да си спомним за съдбата на другия голям руски енергиен проект – "Северен поток 2".

Очевидно е, че сблъсъкът на интереси на наша територия не е приключил, а с очертаването на края на конкурентните проекти той може и да се изостри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във