Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТРЪБАТА НА НАБУКО ЩЕ СЕ ЗАХРАНВА С АЗЕРБАЙДЖАНСКИ ГАЗ

Първият газ, който ще потече по газопровода Набуко към Европа, ще е от Азербайджан. За доставките от Иран и Египет все още се преговаря, но плановете са до две години египетският газ да стигне до турската граница и тогава включването няма да е проблем съобщи на 13 октомври Кирил Гегов, главен изпълнителен директор на Булгаргаз. Компанията е равнопоставен акционер в проектното дружество Набуко Къмпани Пайплайн Стъди заедно с турската Боташ, румънската Трансгаз, унгарската МОЛ и австрийската OMV. По този начин Гегов опроверга твърденията, че каспийски газ за Набуко едва ли ще се намери и контрол върху тръбата ще придобие руският Газпром чрез доставки на руско гориво през черноморския подземен газопровод Син поток. По думите му Набуко Къмпани Пайплайн Стъди ще кандидатства за нов грантов заем от Европейската комисия. Миналата година Брюксел отпусна 2 млн. евро за първоначалните разработки. Сега ще се искат нови 3.4-3.5 млн. евро за ускоряването на проекта за трансконтиненталния тръбопровод, който е разглеждан като една от алтернативите на руските газови доставки за Европа.
На 2 ноември, на среща в Истанбул, представители на проектната компания ще разгледат шортлиста от шестима кандидати, изявили желание да проектират газопровода Набуко, които са все европейски фирми. В Истанбул групата по техническата подготовка ще представи последните анализи на техните предложения, както и опита им в проектирането на тръбопроводни съоръжения. В рамките на Набуко Къмпани Пайплайн Стъди са формирани още три звена, работещи по финансирането, маркетинга, законовите режими и регулаторните рамки на петте страни (Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия), през чиито територии ще минава тръбата.
До края на годината ще гледаме да изберем проектант на съоръжението, за да се започне реалната работа, каза още Кирил Гегов. Според него вече се водят преговори и с бъдещи доставчици на природен газ, за да може на базата на сключени с тях договори да се кандидатства за финансирането на проекта, който е на стойност почти 5 млрд. евро. Между 2 и 4 на сто от тях ще са необходими за проектирането. А инак плановете предвиждат 70% на сто от общата сума (или около 3.5 млрд. евро) да се осигурят от заеми, а останалите 1.5 млрд. евро - от акционерите в съоръжението. Кредитополучател ще е бъдещата инвестиционна компания, която ще замести проектната. Всеки от петте акционери пък ще трябва да предостави по 20% от собствения капитал, или около 400 млн. евро. Ако се реши да бъдат включени нови акционери, каквито в момента се избират между четири компании, необходимите собствени инвестиции ще намалеят, отбеляза Гегов, който е категоричен, че държавната фирма Булгаргаз има възможност да предостави необходимите за Набуко пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във