Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тротоарното право в столицата е прекалено евтино, смятат от "Спаси София"

За незаконно строителство на голяма конструкция пред заведение на столичния бул. "Витоша" сигнализират от гражданското сдружение "Спаси София". Независимият общински съветник Борис Бонев съобщава, че преди две седмици са били изкопани няколко дълбоки дупки на пешеходната улица и е започнало полагане на арматура и наливане на бетон директно върху тръбите на подземните комуникации. Според него това ще се превърне в поредната лятна градина.

От "Спаси София" посочват, че са се свързали с главния архитект на града Здравко Здравков са установили, че не е издавано разрешение за строеж за такъв масивен обект на бул. "Витоша". "Защо и трите контролни звена на общината не успяха да забележат, че на най-централната улица в столицата на държавата някой безпардонно строи незаконно в продължение на две седмици?", пита Бонев. От сдружението са категорични, че това е поредното превземане на публична общинска собственост от страна на недобросъвестни собственици на заведения.

"Бул. "Витоша" се изроди в панаир с хаотична визия, с огромни и неестетични "летни" тераси, изградени от найлони", негодуват активистите. Те поясняват, че поставянето на маси навън трябва да се случва контролирано, за да не нарушава визията на града и да не пречи на пешеходците. Според тях сегашният хаос се дължи на липсата на ясни стандарти за летните тераси и преместваемите обекти, липсата на ефективен общински контрол и на факта, че тротоарното право в София било прекалено евтино и всеки можел да си позволи да наема публичната собственост без никакви ограничения.

В подкрепа на твърденията си от "Спаси София" подчертават, че таксата за тротоарното право в София не е променяна от 2006 г.

"София е европейска столица и трябва всички да се научим да съжителстваме в нея по един цивилизован и почтен начин, а не както е сега - едните да пречат на другите", изтъква Бонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във