Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трите енергодружества ще поискат поскъпване на тока

Няма да се повишава цената на парното и топлата вода до началото на новия отоплителен сезон. Не се очаквало и драстично повишение на тока за бита след 1 юли. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред БНТ.

До този момент от "Булгаргаз" не са поискали поскъпване на синьото гориво през второто тримесечие на годината.По този повод Иванов твърди, че след 1 април няма да има промяна на топлинната енергия в т.ч. и на топлата вода.

До 31 март ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" трябва да подадат в КЕВР предложение за нови цени на тока за бита от 1 юли.Очаква се и трите енергодружества да поискат поскъпване, което се аргументира със стойността на електричеството, което купуват от борсата, разходите за ремонти на мрежите и размера на инфлацията.

"В тримесечен срок, експертите на комисията, разглеждат и се произнасят по тези заявления. Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", смята Иван Иванов.

КЕВР ще проверява дали трите ЕРП-та осъществяват своите инвестиционни планове в частта за ремонт на преносната мрежа. Регулаторът ще провери и изпълнението на ремонтните програми в държавните НЕК и ЕСО. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във