Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранният съвет ще обсъжда проект за промени в Кодекса за социално осигуряване

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе онлайн заседание  на 7 декември, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Ще бъде обсъден проектът на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

С проекта трябва да се регламентира т.нар. фаза на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Към момента всички родени  след 31 декември 1959 година се осигуряват задължително в Универсален пенсионен фонд. По закон, първите, които ще получат пенсия от такъв фонд, ще са 17 хиляди жени - през есента на следващата година.

В проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване е записано, че когато едно осигурено лица в универсален пенсионен фонд достигне възрастта на пенсиониране индивидуалната му партида се закрива. А средства в нея се прехвърлят в специално обособен общ фонд - Фонд за изплащане на пожизнени пенсии.

Също така е регламентирано, че допълнителната пожизнена пенсия за старост е месечно плащане, което не може да бъде по-малко от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Все, получил право на пенсия, ще има правото на еднократно или разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във